Forsvar og udenrigspolitik er overskrifter på rigsmødet på Færøerne
Det er ikke nyt, at der bliver holdt et årligt rigsmøde mellem Grønland, Danmark og Færøerne.
Men det er første gang, det sker, mens der er krig i Europa.
Derfor er sikkerhed og forsvar hovedpunkterne, når en stribe af ministre fra de tre lande mødes torsdag på Færøerne.
- Den sikkerhedspolitiske situation i verden påvirker også Arktis og Nordatlanten. Regeringen vil drøfte dette væsentlige emne med Færøernes landsstyre og Grønlands Naalakkersuisut, oplyser Statsministeriet.
Radarer i spil
På selve rigsmødet deltager formanden for formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede, den færøske langmand Bárður á Steig Nielsen og statsminister Mette Frederiksen.
Hvad de tre regeringsledere helt konkret skal snakke om på rigsmødet, er ikke oplyst på forhånd.
Men de bliver akkompagneret af flere ministre, som efterfølgende også skal deltage i Udenrigs-, Sikkerheds- og Forsvarspolitisk Kontaktudvalg, som blev nedsat efter sidste års rigsmøde.
Forsvarsministeriet i Danmark skriver i en pressemeddelelse:
- Krigen i Ukraine er dybt bekymrende, og det kræver, at de nordeuropæiske lande står sammen om sikkerheden i vores nærområde. Det er vigtigt at mødes med vores allierede og styrke båndene, for sammen står vi stærkere.
Og der tegner sig et billede af, at USA's interesse i Grønland er på bordet.
LÆS OGSÅ Danmark og USA: Flere amerikanske radarer kan være på vej i Grønland
I sidste uge kunne KNR fortælle, at USA ønsker at sætte flere kystradarer op i Grønland, og derfor har det amerikanske forsvar tilbudt at sende eksperter på rundrejse i Grønland for at udforske placeringen til radarne.
Naalakkersuisut har endnu ikke kommenteret på sagen, men Forsvarsministeriet i Danmark bekræfter, at der er "dialog" om radarer.
Ifølge Forsvarsministeriet i Danmark skal den danske forsvarsminister Morten Bødskov også tale med den færøske landsstyremand for udenrigsanliggender, Jenis av Rana, om overvågning af Arktis.
Det sker alt sammen i kølvandet på en udmelding fra USA i 2018 om, at landet ønsker at investere i infrastruktur i Grønland, som kan bruges både til civil og militær brug.
Også naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt, og finansminister Naaja H. Nathanielsen deltager på mødet sammen med Færøernes udenrigsminister Jenis av Ravna og finansminister Uni Rasmussen, den danske forsvarsminister Morten Bødskov og den danske udenrigsminister Jeppe Kofoed.