Foto: KNR

Forslag om valgkredse kan rykke ved magtfordelingen

Siumuts inatsisartutgruppe foreslår at genindføre valgkredse for at sikre repræsentation fra alle egne af landet, men valgkredse vil formentlig også påvirke udfaldet af et inatsisartutvalg og afgøre, hvilket parti der i sidste ende kommer til at sidde på magten.

Koalitionspartiet Siumut ønsker at genindføre valgkredse for at sikre valg af repræsentanter fra alle landets regioner.

I et forslag til en forespørgselsdebat skriver Siumut, at nogle af landets distrikter er underrepræsenteret i Inatsisartut i dag, og det mener partiet er et problem, som valgkredse kan løse.

Hvis politikerne vil genindføre valgkredse, skal de dog træde varsomt, siger en ekspert. Valgkredse kan nemlig favorisere bestemte partier og blive afgørende i kampen om magten her i landet.

- I det øjeblik at man går ind og laver den nuværende situation om og laver valgdistrikter, så er der virkelig grund til at tænke sig godt om, siger Birger Poppel, samfundsforsker og emeritus ved afdeling for samfundsvidenskab på Ilisimatusarfik.

Han mener, at politikerne skal tænke sig godt om, hvis de ønsker at genindføre et system med valgkredse her i landet.

USA er skrækeksemplet

Valgkredse vil nemlig kunne favorisere bestemte partier og dermed være afgørende udfaldet af et valg:

 - Afhængig af hvordan du laver valgdistrikterne, vil du kunne komme i den situation, at nogle partier bliver tilgodeset, lyder det fra Poppel.

Skrækeksemplet er ifølge forskeren USA, hvor det er en del af den politiske kamp at få retten til at kunne 'tegne' valgkredse, således at de favoriserer et af de to store partier - Demokraterne eller Republikanerne.

Ifølge Birger Poppel skal politikerne overveje det grundigt, hvis de bliver enige om at genindføre valgkredse:

- Så vil min anbefaling være, at man får tilknyttet nogen, der har eksperter - også i valgmatematik, til at se på, hvad er det for konsekvenser, det kan få.

I aften kan høre mere om valgkredses betydning for magten i tv-programmet Isummersorfik.

Det sendes torsdag aften kl 20 på grønlandsk og 20.30 på dansk.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl