Forskere får millioner til overvågning af havbunden

Store dele af Grønlands havbund er stadig uudforsket. Nu skal et nyt projekt kaste lys over livet i de mørke dybder.
- Vi ved mere om Månen, end vi ved om havbunden, siger Mie Winding, der er leder af Grønlands Klimaforskningscenter. Derfor glæder hun sig til at blive klogere på livet på havets bund. Foto © : Grønlands Naturinstitut
Skrevet af Thor Bill
27. november 2023 16:15

Hvordan ser havbunden omkring Grønland egentlig ud?

Hvilken betydning har plante- og dyrelivet på bunden af de dybe fjorde for fiskerimulighederne eller den naturlige lagring af CO2?

Og hvilke konsekvenser har bundtrawling og klimaforandring for livet på havets bund?

Det er nogle af de spørgsmål, som forskere fra Grønlands Klimaforskningscenter og Grønlands Naturinstitut vil forsøge at kaste lys over.

Forskerne har nemlig fået 17,2 millioner kroner fra EU's ”Grøn Vækst”-program til et fireårigt projekt, der har til formål at kortlægge og analysere havbunden omkring Grønland.

De skriver de to institutioner i en samlet pressemeddelelse.

 

Forskerne håber at blive klogere på, hvilket plante- og dyreliv, der eksisterer på bunden af havet. Foto © : Grønlands Naturinstitut

De gådefulde dybder

Selvom havbunden, ifølge forskerne, har stor betydning for havets økosystem, så er det begrænset, hvor meget de egentlig ved om den. Store dele af landets kystlinje består af uudforskede fjordsystemer, og samtidig er livet i dybhavet en ukendt gåde.

Derfor vil det det fireårige forskningsprojekt give gode muligheder for at få en bedre forståelse for biodiversiteten og funktionen af havbunden.  

Og det glæder Mie Winding, der er leder af Grønlands Klimaforskning, at det nu kan lade sig gøre.

- Grønlands havbund er vores skatkammer. Men vi ved mere om Månen, end vi ved om havbunden. Vores projekt vil tage os med på en rejse for at kortlægge og forstå de forskellige liv, der findes under havets overfalde, siger hun.

Også Nadescha Zwerschke, der er projektleder og forsker på Grønlands Naturinstitut, er begejstret for muligheden for at blive klogere på de gådefulde dybder omkring os.

- Denne finansiering vil tillade os at fokusere vores undersøgelser på områder, der hidtil har været uudforskede. Det vil hjælpe os med at lave langt mere præcise forudsigelser om, hvilke områder på den grønlandske havbund, der er særligt vigtige, udtaler hun.

Forskerne har fået 17,2 millioner kroner til at overvåge og kortlægge forholdene på havbunden. Pengene kommer fra EU's "Grøn Vækst"-program. Foto © : Grønlands Naturinstitut