Forsker om meningsmåling: Siumut har overtaget, men intet er afgjort

Det er forventeligt, at Siumut og Inuit Ataqatigiit står til genvalg, mener samfundsforsker Maria Ackrén. Hun påpeger dog, at der er stor usikkerhed om valgresultatet.
Aperaa.gl's meningsmåling kan ifølge Maria Ackrén, afdelingsleder på Ilisimatusarfik, bruges til at få et øjebliksbillede af, hvordan de grønlandske vælgere overvejer at stemme 1. november. Foto © : Johasinnguaq Olsen
28. oktober 2022 09:45

I en dugfrisk meningsmåling, som KNR har fået lavet af den færøske analysevirksomhed Aperaa.gl, kan man se, at Aaja Chemnitz (IA) og Aki-Matilda Høegh-Dam (S) begge står til at genvinde deres pladser i Folketinget.

Ifølge Maria Ackrén, som er afdelingsleder for arktisk samfundsvidenskab og økonomi på Ilisimatusarfik, er det ikke overraskende, at det er netop Inuit Ataqatigiit og Siumut, der ligger bedst i meningsmålingen.

- Det er ikke en større overraskende, at det er de to største partier, som også får flest stemmer. Vi skal helt tilbage til 1998 for at finde et andet resultat. Her blev der valgt en kandidat fra Atassut og en fra Siumut. Dengang var Atassut også et større parti, som dominerede i folketingsvalgene, siger hun.

Meningsmålingen er lavet mandag 24. oktober, hvor 578 respondenter har svaret på, hvilket parti de vil stemme på til folketingsvalget den 1. november.

LÆS OGSÅ Meningsmåling: Det tyder på genvalg til Høegh-Dam og Chemnitz

Selvom resultaterne er usikre, vil Maria Ackrén gerne sige, at meningsmålingen tegner et billede af, at der er sket et skred i vælgernes tilslutning til IA. Ved seneste folketingsvalg blev partiet størst, men nu tyder det altså på, at Siumut har mest vind i sejlene.

- Der er en stor statistisk usikkerhed i den her meningsmåling, men vi kan se, at der er en lille tendens til, at Siumut har fået overtaget, siger Maria Ackrén.

I meningsmålignen ligger Siumut til at få hele 41,8 procent af stemmerne, hvilket er en fremgang på 11,5 procent i forhold til folketingsvalget i 2019. IA står lige nu til at få en tilbagegang på -10.3 procent, hvilket giver partiet 24 procent af stemmerne. Man skal dog tage højde for, at meningsmålingen har en maksimal usikkerhed på +/÷ 4,7 procentpoint.

Mange er i tvivl til det sidste

Aperaa.gl undersøgelse viser også, at 27 procent af de grønlandske vælgere stadig er i tvivl om, hvem de skal stemme på. Da der ved valget er lidt flere end 41.000 stemmeberettigede i Grønland, er der altså stadig mange stemmer at kæmpe om.

- Det er faktisk ganske almindeligt, at folk venter til sidste minut og beslutter sig på valgdagen, når de står i valgboksen for at sætte deres kryds, siger Maria Ackrén fra Ilisimatusarfik.

Betyder det, at partierne skal kæmpe om vælgernes gunst til sidste sekund?

- Ja, det vil jeg mene. Valget er ikke afgjort endnu.

Man skal altid tage forbehold

Maria Ackrén understreger, at det altid er forbundet med usikkerhed, når man laver vælgerundersøgelser.

Tager man udgangspunkt i undersøgelsen fra Aperaa.gl, er den lavet på baggrund af svar fra et frivilligt panel. 578 personer har via deres mobiltelefon svaret på en række spørgsmål, som vedrør valget.

Og selvom der er taget højde for blandt andet køn, alder og bosted, så mener Maria Ackrén, at man skal tage resultaterne med et gran salt.

- Man plejer at sige, at der gerne skal være 700 respondenter med i sådan en meningsmåling, før den er repræsentativ og lidt mere sikker.

- Men det er den eneste vi har på nuværende tidspunkt, og man kan godt bruge den til at tegne et forsigtigt øjebliksbillede af, hvordan vælgeren vil stemme, siger hun.

Det er med andre ord helt åben, hvordan det endelige valgresultat kommer til at se ud 1. november.