Forsker: Blinken-besøg var et hurtigt høflighedsvisit

Den amerikanske udenrigsminister Antony Blinkens besøg i Kangerlussuaq i går var et høflighedsvisit. For USA vil gerne være gode venner med Grønland.
Antony Blinken bliver modtaget med en coronahilsen af Múte B. Egede. Foto © : Scanpix
21. maj 2021 13:44

- Som jeg opfattede det, var det mest skåltaler, siger Ulrik Pram Gad. 

Han er seniorforsker i rigsfællesskabet og diplomati på Dansk Institut for Internationale Studier. Derfor fulgte han også nøje med, da den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken besøgte Kangerlussuaq i fem timer i går. 

Foto © : Dansk Insitut for Internationale Studier

For hvad blev sagt, og hvad blev ikke sagt direkte?

- Det var folk, der talte om, hvor glade de er for hinanden, og hvor godt et forhold de har. Det tyder på, at Blinkens besøg primært har været et høflighedsvisit, siger Ulrik Pram Gad. 

Vil være venner

Der landede ingen politiske aftaler på besøget. Blinken landede i Kangerlussuaq direkte fra Reykjavik, hvor han havde deltaget i et møde i Arktisk Råd. Et råd, som USA selv er medlem af.   

- Man vil gerne signalere, nu man er alligevel er ude at flyve og gå til arktiske møder, så vil man signalere til Grønland, at USA virkelig gerne vil være gode venner med Grønland, siger Ulrik Pram Gad.

LÆS OGSÅ Blinken efter helikoptertur over isen: Klimaforandringerne er alarmerende 

Besøget bød på helikoptertur ind over indlandsisen, inden den amerikanske udenrigsminister holdt pressemøde sammen med Múte B. Egede, Pele Broberg og Jeppe Kofod. 

Og særligt et tema fremhævede Blinken på pressemødet - nemlig klimaforandringerne. Han sagde:

- Grønlands fjorde, fjelde og is er en kraftig påmindelse om omfanget og hastigheden af  klimakrisen. Det var noget, jeg havde muligheden for at se med mine egne øjne sammen med mine kollegaer, da vi fløj hen over isen i dag. Vi kunne se, hvordan isen forsvinder i et alarmerende tempo som et resultat af global opvarmning.

 

Foto © : Scanpix

Blinken i helikopter over isen sammen med Múte B. Egede, der er formand for Naalakkersuisut. Foto: Scanpix

 

Og lige præcis dét er radikalt anderledes end den tidligere amerikanske regering. Donald Trump trak USA ud af internationale aftaler - blandt andet klimaaftalen fra Paris i 2015.

- Jeg tror, det er vigtigt for den nye amerikanske administration at sige: Okay, vi er tilbage på sporet med hensyn til klimaforandringerne, Trump var en undtagelse. Vi tror på, at klimaforandringerne er et problem, vi tror på, de er menneskeskabte, vi vil gerne gå forrest i forhold til at gøre noget ved dem, siger Ulrik Pram Gad.

"Grønland er ikon for klimaændringerne"

Det er Sara Olsvig enig med ham i. Hun er tidligere naalakkersuisoq for IA, og lige nu arbejder på en ph.d., der handler om forholdet mellem Grønland og USA i et sikkerhedspolitisk perspektiv.

Blinkens besøg

Den amerikanske udenrigsminister brugte fem timer i Kangerlussuaq i går.

Sammen med Pele Broberg, Múte B. Egede og udenrigsminister Jeppe Kofod var han på helikoptertur over indlandsisen og på udflugt til Black Ridge.

Besøget endte med et pressemøde. 

Blinken ankom direkte fra møde i Arktisk Råd i Reykjavik. 

I mandags var han i København, hvor han også mødtes med blandt andet Pele Broberg. 

- Jeg lagde også mærke til, at Blinken var meget tydelig og talte meget om klimaændringer. Der er heller ikke nogen tvivl om, at den nye amerikanske regering er gået til valg på at være meget mere tydelige og proaktive i deres klimapolitik, siger hun.

- Besøget var symbolsk og vigtigt for Grønland er jo i omverdenen nærmest et ikon for klimaændringerne.

Sara Olvig fulgte også pressemødet i går. Et møde, som hun mener ikke gik særligt meget i dybden. Vi fik for eksempel ikke noget at vide om, hvorvidt der er nye aftaler mellem Grønland og USA på vej, siger Sara Olsvig.

Hun bemærkede dog, at Blinken fremhævede sagsområder, som Grønland allerede har overtaget fra Danmark.

- Det vil sige, at Grønland kan agere relativt selvstændigt overfor USA. Og det syntes jeg indikerer, at USA og den nye amerikanske regering ønsker at fortsætte og videreudvikle det samarbejde, som er sket i det seneste år. Det er blevet mere og mere håndgribeligt og direkte end før, siger hun.