Formand for brandmandsforening: Det er desværre ikke et særsyn

Formanden for brandmændenes forening betegner ikke omstændighederne ved branden i Ukkusissat, hvor tre mennesker omkom, som overraskende.
- Det er desværre ikke et særsyn, at det har været vanskeligt at slukke en brand i en bygd på grund af problemer med udstyret, siger formanden for brandmændenes forening Poul Olsen. Foto © : Juuli J. Frederiksen
Skrevet af Bibi Nathansen
24. juni 2021 16:02

Tidlig morgen, fredag den 18. juni, hærgede en brand i bygden Ukkusissat nær Uummannaq, hvor tre mennesker omkom. Det var vanskeligt at slukke branden, da to ud af tre pumper ikke virkede, så bygdens beboere skulle løbe frem og tilbage med vand fra havet med spande.  

Poul Olsen, der er formand for brandmændenes forening, anser ikke omstændighederne ved den tragiske situation som et særsyn.

- Det er desværre ikke et særsyn, at det har været vanskeligt at slukke en brand i en bygd på grund af problemer med udstyret, siger formanden for brandmændenes forening, Poul Olsen til KNR.

To vandpumper svigtede, da brandfolk kæmpede for at slukke en husbranden. Nu viser det sig, at den ene pumpe ikke virkede på grund af vand i benzintanken. Det oplyser beredskabschef i Avannaata Kommunia, Isak Pjetturson.

Han fortæller samtidig til KNR, at det lige nu er uvist, hvorfor den anden vandpumpe heller ikke virkede. 

 

Foto © : KNR

Poul Olsen. Foto: KNR

-  Derfor bør der hurtigst muligt arbejdes på en helt klar lovgivning for minimumsudstyr i bygderne, siger Poul Olsen.

LÆS OGSÅ Ukkusissat: Pumpe til brandslukning svigtede på grund af vand i benzintank  

Et spørgsmål om penge

Poul Olsen siger til KNR, at alle brandmænd har den samme prioritering, men det helt afgørende er økonomi.

- Det store spørgsmål er kommunalbestyrelsen, som er dem, der bevilliger penge.

- Det er deres beslutning, hvor mange penge der skal bruges på brandvæsenet. Hvor mange penge man vil bruge på uddannelse og fornyelse af udstyr.

-  Det kan variere alt efter kommunalbestyrelsen i de forskellige kommuner.

Ved gårsdagens møde i kommunalbestyrelsen i Avannaata Kommunia var branden i Ukkusissat på dagsordnenen. Det forklarer formand for kommunens teknikudvalg, Niels Davidsen fra IA.

Her kom det frem, at kommunalbestyrelsen er parat til at bevilge flere penge til brandudstyr. Hvor mange penge det konkret drejer sig om er uvist. Referatet af kommunalbestyrelsens møde er på nuværende tidspunkt ikke offentlig. 

Niels Davidsen mener, at kommunen fremover bør se på, om man skal ændre i de kurser, der handler om, hvordan man betjener brandudstyr.  

- Jeg kan kun opfordre kommunen igen til at bevilge flere penge til uddannelse og til bedre og med tidssvarende udstyr, så brandvæsenerne i bygderne kan få det udstyr, siger Poul Olsen. 

I går ankom brandteknikere, en retsmediciner og en retsantropolog til bygden. De skal foretage nærmere undersøgelser af brandårsagen, der endnu er uvist.