Ukkusissat: Pumpe til brandslukning svigtede på grund af vand i benzintank  

Den ene af de to vandpumper, der svigtede under sidste uges brandslukning i Ukkusissat, virkede ikke, fordi der var vand i pumpens benzintank. 
I dag ankommer brandteknikere, en retsmediciner og en retsantropolog til Ukkusissat. De skal foretage nærmere undersøgelser af brandårsagen. Foto © : Juuli J. Frederiksen
23. juni 2021 15:57

To vandpumper svigtede, da brandfolk i fredags kæmpede for at slukke en husbrand i Ukkusissat. Nu viser det sig, at den ene pumpe ikke virkede på grund af vand i benzintanken.

Det oplyser beredskabschef i Avannaata Kommunia, Isak Pjetturson. Han fortæller samtidig til KNR, at det lige nu er uvist, hvorfor den anden vandpumpe heller ikke virkede. 

LÆS OGSÅ Politiet: Intet tegn på kriminel handling bag husbrand i Ukkusissat

Det er et fælles ansvar mellem teknikudvalget i Avannaata Kommunia og beredskabschefen, at brandsudstyr herunder vandpumper virker, som det skal. De bliver testet fire gange om året i alle kommunens bygder. Det siger formand for kommunens teknikudvalg, Niels Davidsen, fra IA.

 - I bygderne bliver de prøvet af hvert kvartal, altså fire gange om året, og i byerne bliver de prøvet af en gang om måneden. Så udstyret bliver tjekket og prøvet af, siger Niels Davidsen.

Han slår fast, at pumperne i Ukkusissat virkede ved det sidste kvartalstjek, ligesom beredskabschefen tirsdag også meldte ud til KNR. Beredskabschef Isak Pjetturson forklarer desuden, at der foruden test af vandpumper også fire gange årligt er træning i bygden for brandfolkene.

Udvalgsformand: Tragisk hændelse

Tre beboere omkom som følge af den husbrand, der brød ud tidligt fredag i sidste uge i Ukkusissat.
Tre personer blev reddet ud og evakueret til Nuuk for at blive behandlet for røg- og brandskader og er nu uden for livsfare. Det viser politiets foreløbige efterforskning.

I dag ankommer brandteknikere, en retsmediciner og en retsantropolog til bygden. De skal foretage nærmere undersøgelser af brandårsagen.

- Jeg giver min medfølelse for den tragiske hændelse, der skete i Ukkusissat til beboerne og den berørte familie, som har været ude for den tragiske ulykke her, siger Niels Davidsen.

Brandkurser skal forbedres

På onsdagens møde i kommunalbestyrelsen var branden også noget, der blev talt om, forklarer han.

Niels Davidsen mener, at kommunen fremover bør se på, om man skal ændre i de kurser, der handler om, hvordan man betjener brandudstyr.     

- Det som vi måske fra udvalgets side kan prøve at forbedre i fremtiden er, at kurserne bør ske i bygderne og byerne især i Nordgrønland. Også i forhold til det sproglige så de grønlandske deltagere bedre kan følge med fremover, det har foregået for meget kun på det ene sprog, siger han.