Illorsuit: Foreningens formand afgår, men kampen fortsætter
Alle husker katastrofen 17. juni 2017, hvor et stort fjeldskred i Karrat-fjorden nord for Uummannaq medførte en tsumami, der ramte bygderne Nuugaatsiaq og Illorsuit. Fire personer omkom i Nuugaatsiaq.
I Illorsuit var der tre meters opskyl, som medførte, at alle indbyggere blev evakueret fra bygden. Siden da har borgerne kæmpet for at vende hjem til Illorsuit, og i 2019 etablerede de en forening, der skulle kæmpe deres sag.
Men nu oplyser formanden for foreningen Illorsuit, Dorthe Qvist Jerimiassen, at hun trækker sig som formand, og derfor er foreningen ikke længere aktiv. Men kampen for at vende hjem er ikke slut.
Dorthe Qvist Jerimiassen skal til Nuuk og videreuddanne sig. I den forbindelse vil hun mødes med foreningens talsmand, den tidligere toppolitiker Lars-Emil Johansen (Siumut), der understreger, at der er masser at tage fat på.
Hendes kamp som forkvinde
Dorthe Qvist Jerimiassen har i fem år sammen med bestyrelsen kæmpet for, at Illorsuarmiut-borgere kan komme hjem til bygden igen. Arbejdet med foreningen har dog tæret på kræfterne.
- Det har været på bekostning af min fritid og tid. Jeg vil gerne tænke på mig selv, derfor har jeg besluttet at trække mig. Der er ingen efter mig, der vil tage over, hvilket også er forståeligt, siger hun.
Dorthe Qvist Jerimiassen har været i medierne flere gange siden tragedien. Hun har følt, at indbyggere fra Illorsuit blev forskelsbehandlet af myndighederne, da de andre bygder i området har været forhørt om, hvorvidt de vil flytte. Den mulighed fik indbyggerne i Illorsuit ikke.
Foreningen har tidligere påpeget, at der har været tale om brud på menneskerettigheder.
- Vi har brugt mange kræfter på at få åbnet vores bygd igen. Det er en tung opgave at varetage, for der har været mange skuffelser undervejs, og det var hårdt hver gang, vi fik at vide, vi ikke kan vende hjem, siger Dorte Qvist Jerimiassen.
Hun er taknemmelig over den støtte, de fik gennem tiden og føler, at hun som formand for foreningen altid er blevet mødt med venlighed.
- Den opbakning, vi har fået, kigger jeg tilbage på. Alle de mennesker, der har lyttet, støttet og bidraget til foreningen, det politiske samarbejde inden for det kommunale, samarbejdet med de mange fiskere. Alle de nævnte har lært mig rigtig meget, siger hun.
Lars-Emil Johansen: Vi fortsætter arbejdet
Lars-Emil Johansen er glad for at have haft Dorthe Qvist Jerimiassen som formand. Men selvom hun går af, forsikrer han som talsperson, at de fortsætter kampen for at komme hjem.
- Foreningen lukker ikke helt.
- Jeg har aftalt med Dorthe Qvist Jerimiassen, at vi mødes, når hun er i Nuuk. Vi fortsætter arbejdet, vi må kontakte bestyrelsesmedlemmer, der er i Uummannaq og omegn, siger Lars-Emil Johansen.
Beredskabskommissionen og politiet bestemmer
Selvom arbejdet med foreningen har været hårdt, har det ikke været forgæves, understreger Dorthe Qvist Jerimiassen.
- Jeg er sikker på, at fordi foreningen har råbt op, er der sket meget i forhold til beredskab og sikkerhedsudstyr og etablering at et overvågningssystem. Myndighederne udgiver en redegørelse over aktivitet i Karrat-området. Jeg tror vores forening har været til gavn for det, siger hun.
Politisk sker der også lidt. Senest har Jens Napaattoq fra Naleraq i april i år stillet et spørgsmål til naalakkersuisut om, hvornår man forventer at borgerne fra Illorsuit kan flytte tilbage til deres hjemsted.
Dertil svarer naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø, Kalistat Lund (IA):
-Naalakkersuisut følger anbefalingerne fra Grønlands Beredskabskommission og politiet. Skulle Grønlands Beredskabskommissions og politiets vurderinger ændre sig, vil naalakkersuisut selvfølgelig tage stilling til, om borgerne fra Illorsuit kan flytte tilbage til deres hjemsted.