Forbud mod jolletransport kan give fodbolden økonomisk øretæve

Grønlands Idrætsforbund har besluttet, at sportsrejser med joller er fortid og i stedet skal erstattes med passagergodkendte fartøjer.
Nuka Kleemann
Det er fortid at sejle med joller til mesterskaber, oplyser GIF. Foto © : Noah Mølgaard
Skrevet af Noah Mølgaard
15. december 2022 12:11

Det skal være slut med, at et helt fodboldhold rejser flere hundrede kilometer med joller til sportsstævner.

Det er for at undgå livsfarlige situationer, at Grønlands Idrætsforbund GIF nu kræver, at alle sportsrejser skal foregå med passagergodkendte fartøjer.

- Vi har i løbet at de sidste par år modtaget flere klager og kritik for sportsfolkenes brug af ikke passagergodkendte fartøjer, siger formand for GIF Nuka Kleemann til KNR.

- Vi har også vurderet, at det er noget, vi skal gøre noget ved, inden det koster menneskeliv, forklarer Nuka Kleemann baggrunden for beslutningen.

Det er især ved fodboldturneringer, at sportsfolk bruger joller eller ikke passagergodkendte fartøjer.

Økonomi styrer

Søfartsstyrelsen udsteder certifikater til passagergodkendte fartøjer, hvor det også hører med til kravene, at besætningen skal have en uddannelse til at sejle med passagerer.

Sportsfolkenes valg af både er ofte truffet på grund af økonomiske overvejelser. Det skete blandt andet for SAK fra Sisimiut, der i sommer deltog ved GM-kvalifikationsturnering i Maniitsoq og slutrunden i Ilulissat.

Peter Olsen fra SAK’s fodboldafdeling stod for planlægning af rejserne. Han er selv uddannet indenfor søfart og sætter ikke spørgsmålstegn ved GIFs begrundelse om sikkerheden.

SAK skulle ligesom andre fodboldhold kigge på kassebeholdningen, da de valgte transport med joller til GM-kvalifikationsturneringen i Maniitsoq.

- Jeg kontaktede et firma med passagergodkendte fartøjer, hvor det blev oplyst, at det ville koste 50.000 kroner den ene vej og igen 50.000 kroner på vej hjem. Dermed havde vi allerede en udgift på 100.000 kroner alene til kvalifikationsturneringen, fortæller Peter Olsen.

- Vi sætter ikke spørgsmålstegn ved GIFs beslutning, men vi kan som sportsforening ikke nå at indsamle så stort et beløb, siger Peter Olsen. Han siger, at SAK betalte mindre end 50.000 kroner for turen med private både.

Hvem skal betale?

Det er derfor, Grønlands Boldspilunion KAK har stemt imod GIF's beslutning, men havde et flertal imod sig.

KAK foreslår, at kommuner, selvstyret og idrættens organisationer sætter sig sammen for at finde en økonomisk løsning, der kommer næste gang, der skal sejles sportsfolk til stævner.

- Vi ved, at det havgående fiskeri omsætter store beløb ved brug af Grønlands ressourcer. De burde give økonomisk støtte til grønlandsk idræt, siger Peter Olsen fra SAK.

Formand for GIF Nuka Kleemann holder fast ved beslutningen og holder sig til det principielle ved beslutningen.

- Specialforbund og de enkelte idrætsudøvere må gøre op med sig selv, om de vil bruge transportmidler, der kan koste menneskeliv, siger Nuka Kleemann.

Flere fodboldhold sejlede flere hundrede kilometer under sommerens mesterskaber, og nu skal valget kun stå mellem passagerbåde eller fly.