MIO: Forældrene har ansvaret og de skal inddrages

Forældrene skal inddrages for at forbedre forholdene for børn i Qeqqata Kommunia. Derfor vil Qeqqata Kommunia og MIO nu holde møder for kommunens borgere, for at vække en motivation til forbedring.
25. oktober 2017 15:53

Mandag offentliggjorde Børnetalsmanden og MIO deres rejserapport fra Qeqqata Kommunia.

Og ligesom i tidligere rapporter beskriver børnerettighedsinstitutionen problemer i kommunens sagsbehandling samt svigt, vold og misbrug fra forældre og andre voksne.

LÆS OGSÅ Børn lider under massivt hashforbrug i Qeqqata

Et af problemerne som rapporten beskriver er at forældrene ikke tager ansvar for deres børn. For eksempel børn, der får dårlig eller ingen mad, udebliver fra skole for at passe søskende eller børn der misbruger hash.

- Det er forældrene, der har hovedansvaret og i det øjeblik forældrene ikke kan efterleve den ret (retten til forældre, der tager ansvar for børnenes udviklingen red.), der skal kommunen komme med støtteforanstaltninger til både børnene og forældrene, siger Børnetalsmand Aviaja Egede Lynge.

Men heller ikke hos kommunen er der den fornødne støtte til de forældre, der ikke kan klare opgaven som forældre.

LÆS OGSÅ MIO-rapport er rørende og nedslående

I rejserapporten kommer MIO med anbefalinger til kommunen, men ifølge Børnetalsmand Aviaja Egede Lynge skal forældrene også inddrages i debatten og arbejdet med at skabe forbedringer.

Kommunen vil derfor i samarbejde med MIO afholde en slags borgermøder, hvor MIO præsenterer sin børnerapport for forældre og borgere.

Børnerapporten er børnenes egen version af deres liv og hverdag og indeholder udtalelser fra de børn MIO har talt med. 

- Det vi selvfølgelig håber på er at inddragelsen får skabt erkendelse og motivation til at ændre børns vilkår, siger Aviaja Egede Lynge.

LÆS OGSÅ MIO-besøg førte til 49 underretninger