Forældre skal dele ansvaret
Begge forældre skal tage ansvar for deres barn - uanset om parret er gift eller ej. Sådan lyder essensen af en ny regel, som kan blive til virkelighed med et flertal i Inatsisartut.
Som en del af en større lovpakke på børne- og familieområdet skal politikerne hen over foråret vedtage, om forældre, der ikke er gift, automatisk skal have fælles forældremyndighed over deres barn fra fødslen. I dag er det kun moren, der i et ugift par, automatisk får myndigheden over barnet.
Hos foreningen Bedre Børneliv, MIBB, støtter man forslaget:
- De (forældrene, red.) har været lige gode om at få lavet barnet. Så mener vi, det er vigtigt, at de også begge står til ansvar for barnets trivsel, siger bestyrelsesmedlem i MIBB, Britta Nielsen Johansen, til KNR.
Lov efter FN's Børnekonvention
Ifølge FN’s Børnekonvention har et barn ret til at have begge sine forældre. Og den regel læner ændringen i loven om myndighed sig op ad. Loven skal nemlig betragtes som en ret fra barnets side, selv om det er forældrene, der får myndigheden, forklarer talsmanden for Børnerådet i Grønland, William Kriegel:
- I dag er det jo moren, der på automatik har forældremyndigheden, hvis forældrene ikke er gift. Og ved at ændre på det, vil barnet have begge forældre. Det er et udtryk for, at barnet skal have begge forældre.
Hvis loven bliver vedtaget, fortsætter den fælles forældremyndighed desuden automatisk, hvis et gift par bliver skilt.
Ligestilling mellem mødre og fædre
Med lovforslaget kunne man foranledes til at tro, at det er en opsang til fædrene. Men hos Børnerådet mener man, at det faktisk i lige så høj grad er en måde at få lovgivningen opdateret til nutidens indstilling hos fædrene:
- Hvis vi ser på det historisk set, må vi nok erkende, at fædre i dag har langt større kontakt til deres børn fra de er små af, end man så det tidligere. Og det er mere naturligt, at det er begge forældre, der er omkring barnet under barnets opvækst. Det billede ser vi langt højere grad i dag end tidligere, så derfor er det en passende tilpasning af lovgivningen til de faktiske forhold.
Ændringen om Lov om Myndighed er på dagsordenen i Inatsisartut d. 25. marts og 15. maj.