Forældre holder børn hjemme efter corona i Uummannaq - Aaqa er en af dem

Det er for at beskytte dem og mig, at jeg holder dem hjemme, siger Aaqa Jensen.
22. januar 2021 14:32

Torsdag i sidste uge fik Uummannaq sit første tilfælde af corona. 

Den smittede smittede var ansat i sundhedsvæsenet, og cirka 10 personer blev derefter sendt i karantæne. 

Og nyheden om byens første coronasmittede fik forældre til at holde deres børn hjemme fra skole: I fredags kom kun 57 ud af 198 elever i skole – altså cirka en fjerdedel. 

LÆS OGSÅ Kun 57 elever kom i skole efter coronasmitte i Uummannaq

- Det er måske meget naturligt, fordi de er usikre på situationen. Det er jo første gang, at vi har haft smitteudbrud her i Uummannaq, sagde Tim Arnoldi, der er skoleinspektør på Atuarfik Edvard Kruse, til KNR i går.

En af de forældre er Aaqa Jensen. Hun har en søn på syv år, som først kommer tilbage til sin klasse på mandag. Det samme gælder den anden søn på fire år.I denne uge er der dog stadig mange, der holder deres børn hjemme: 60 til 70 børn mangler stadig i klasserne. 

De har været hjemme siden i fredags. 

Foto © : KNR

- Mine børn er ikke i risikogruppen, men jeg selv døjer med åndedrætsbesvær. Så for at beskytte mig selv og børnene har jeg holdt dem hjemme, siger Aaqa Jensen til KNR.

- Vi har bestemt os for at holde dem hjemme fra daginstitution og skole, indtil der er klarhed over, om smittebæreren har smittet andre.

Ingen smitte i byen

Allerede i søndags sagde landslæge Henrik L. Hansen, at der ikke var fundet flere smittede i Uummannaq. Han vurderede derfor, at der ingen tegn var på, at smitten huserede i byen.

I går gentog han det og opfordrede byens forældre til at sende deres børn i skole igen.

Alligevel blev Aaqa Jensen ved med at holde sine børn hjemme. 

LÆS OGSÅ Landslægen maner til ro: Børn i Uummannaq kan roligt tage i skole

- Det er i første omgang trygt at få at vide. Men der er jo risiko for, at de negativt testede om nogle dage alligevel kan testes positive, siger hun.

- Jeg har forklaret børnene om grunden til at blive hjemme. De forstår det godt og accepterer det. Vi bor lidt uden for byen og går kortere ture uden omgang med andre mennesker.

Nul er smittede i Grønland

Sundhedsmedarbejderen er ikke i byen længere. Vedkommende var rejst til Uummannaq og blev testet syv dage efter ankomst – og det var her, det blev opdaget, at han eller hun var smittet. 

Nu er sundhedsmedarbejderen rask igen, og i dag er der endnu en gang nul coronasmittede i Grønland. 

Foto © : KNR