Slut med lektier og frem med riflen i august: Sommerferien følger rensdyrene i Qeqqata

Folkeskoleeleverne i Qeqqata Kommunia skal først møde i skole i slutningen af august efter sommerferien. Så nu kan de holde sommerferie i rensdyrsæsonen.
- Nu får vi bedre mulighed for at indsamle forråd til vinteren i fred og uden at have for travlt og i overensstemmelse med vores kultur, siger Nivi Heilmann Efraimsen. Foto: KNR Foto © : KNR
Skrevet af Dorthea Johansen
13. marts 2022 11:58
Versionist Per Rosing

Når folkeskoleeleverne i Qeqqata Kommunia møder ind i klasseværelserne igen efter sommerferien i år, bliver det senere end normalt.

De skal nemlig først pakke madkasse og skoletaske i slutningen af august i stedet for i starten af måneden. For så kan de komme på rensdyrjagt med deres forældre, når den bliver skudt i gang 1. august.

Det er Nivi Heilmann Efraimsen glad for. Hun er medlem af kommunalbestyrelsen for Inuit Ataqatigiit, og det var hende der i første omgang foreslog, at sommerferien for skolebørn skulle følge jagtsæsonen. 

- Selvfølgelig er jeg glad, og glæder mig til at gøre brug af muligheden, siger hun. 

Ørredfangst, laksefangst, rensdyrfangst og moskusoksefangst foregår om sommeren. Nivi Heilmann Efraimsen siger, at skoleeleverne nu kan leve mere i pagt med vores kultur.  

LÆS OGSÅ Nivi Heilmann Efraimsen: Tilpas folkeskolens ferier vores kultur

- Nu får vi bedre muligheder for at indsamle forråd til vinteren i fred og uden at have for travlt og i overensstemmelse med vores kultur, siger hun.

Skoleinspektøren på Minngortuunnguup Atuarfia i Sisimiut er enig.  

- Børnene går på ferie om foråret, hvor landet er vådt, eller hvor der stadig er sne og is, siger Uvdloriaq Kleist.

- Børnene kommer til at udnytte landets ressourcer bedre nu.

Næste skridt er planlægning 

Det kommer til at påvirke skoleåret, da ferieplanen ikke er blevet ændret i mange år.

- Ja, det er det, der er spændende. Det vil påvirke forskellige områder. Der er eksempelvis spørgsmål om lærernes arbejdstider i forhold til overenskomsten, hvornår de skal møde, og hvornår de skal have ferie. Det vil blive påvirket, siger Uvdloriaq Kleist, og fortsætter:

- 10.klassernes almindelige skolegang bliver forkortet med cirka ti dage. Derfor skal man i planlægningen tage hensyn til  til emnedage, praktikperioder og andre skolefri dage. Ellers vil der ikke være problemer med resten af skoleårets planlægning.   

LÆS OGSÅ Qeqqata Kommunia: Meeqqat atuarfianni atuanngiffeqartarneq pillugu siunnersuut alloriarfiuvoq

Skoleinspektøren siger, at det er første gang, der bliver lavet sådan en ændring: 

- Vi vænner os til det. Førhen plejede eleverne at møde i skole midt i sommertiden. Det betød, at eleverne ikke kunne være med familien ved fangst- og fiskeriture, siger Uvdloriaq Kleist.

Skoleeleverne møder i skole efter sommerferien i Maniitsoq og nabobygderne den 29. august. I Sisimiut og nabobygder den 24. august.