Qeqqata Kommunia: Folkeskolens ferieforslag er gået et skridt videre

Kommunalbestyrelsen i Qeqqata Kommunia har sendt et forslag videre til uddannelsesudvalget, som kan ændre elevernes sommerferie, så det tilpasses efter jagtsæsonen.
I dag har kommunalbestyrelsen behandlet forslaget. Alle i bestyrelsen stemt for forslaget og sendt det videre til behandling i udvalget for uddannelse. Foto © : Dorthea Reimer Johansen / KNR
30. september 2021 12:53

Nivi Heilmann Efraimsen vil gerne ændre i folkeskolens sommerferier i Qeqqata Kommunia.

Hun er Inuit Ataqatigiits kommunalbestyrelsesmedlem i kommunen.

Hun foreslår, at elevernes sommerferie bliver rykket en halv måned, så eleverne kan nå at tage med på jagt med forældrene. I mange år har det været almindeligt, at folkeskolen holdt sommerferie fra midten af juni til begyndelsen af august.

LÆS OGSÅ Nivi Heilmann Efraimsen: Tilpas folkeskolens ferier vores kultur

Nivi Heilmann Efraimsen foreslår, eleverne kan begynde ferien i slutningen af juni og starte i skolen igen i slutningen af august.

Det foreslår hun fordi hun mener, at det passer bedre til den grønlandske kultur og jagtsæsonen.

Bred enighed

I dag har kommunalbestyrelsen så behandlet forslaget. Alle i bestyrelsen stemt for forslaget og sendt det videre til behandling i udvalget for uddannelse.

Her skal udvalget så undersøge, om forslaget overhoved kan lade sig gøre. Der skal desuden laves en høring om forslaget, og kigge på hvilke konsekvenser det kan have, at rykke i elevernes sommerferie. 

Folkeskoleloven siger, at det er Naalakkersuisut som fastsætter reglerne om skolernes ferieplaner. Elevernes sommerferie skal være på mindst syv uger og skal afholdes mellem 1. juni og 31. august. 

Nivi Heil Efraimsen selv er glad for, at hendes forslag er blevet taget godt imod. 

- Mange i bestyrelsen er positive for forslaget, og tilføjer, at de håber på, at det også vil gælde for hele Grønland, siger hun. 

Ørredfangst, laksefangst, rensdyrfangst og moskusoksefangst foregår om sommeren. Forslagsstilleren mener, at børnenes ferie bør ligge i denne tid.