GEUS: Folk kan forholde sig roligt efter jordskælv

Et jordskælv på 4,9 på Richterskalaen ramte mandag aften GrønlandsVestkyst 25 km inde i landet fra Atammik, 65 km fra Maniitsoq og 94 km fra Nuuk. Borgere i området kan dog forholde sig roligt, siger seismolog ved GEUS.
05. juni 2018 06:44

Klokken 20.49 mandag aften lod undergrunden flytte på sig i et epicenter 25 km fra Atammik, 65 km fra Maniitsoq og 94 km fra Nuuk.

Jordskælvet er målt til positionen 65°00'54.0"N 51°54'54.0"W og gav et udslag på 4,9 på den lokale størrelsesskala, også svarende til 4,9 på Richterskalaen.

LÆS OGSÅ Meldinger om jordskælv i Qeqqa

- Det er et forholdsvis stort jordskælv i Grønland, men vi ser dem af og til i Grønland. Sådan på global plan er det en størrelse af jordskælv, som sker mange af hver dag, fortæller seniorforsker og seismolog ved GEUS i København, Trine Dahl-Jensen, til KNR.

Ingen grund til panik

Adskillige borgere har berettet om rystelserne på facebook. Dog er der foreløbig ingen forlydninger om tilskadekommende. Og der er heller ikke umiddelbart grund til at tage forbehold efter aftenens jordskælv, siger Trine Dahl-Jensen.

- De behøver som ikke at foretage sig noget som helst, fordi et jordskælv af den her størrelse er sådan set ikke rigtig farligt, med mindre man er meget uheldig og er lige, hvor jordskælvet skete. Så de skal sådan set bare fortsætte med deres liv, som de plejer.

LÆS OGSÅ Beredskab er forberedt på jordskælv i Tasiilaq

Som oftest er et jordskælv på den målte størrelse efterfulgt af mindre rystelser. Men der er ingen garantier, understreger seismologen.

- Det er fuldstændig rigtigt, at der ofte kommer små efterskælv, men jeg kan ikke sige, om der kommer nogen, for vi kan ikke forudse jordskælv – heller ikke efterskælv.

GEUS er interesseret i folks oplevelser

Hos GEUS er man dog meget interesseret i at modtage beretninger om, hvorfra og hvordan jordskælvet mandag aften kunne mærkes.

Beretningerne er vigtige i forskernes jagt på at blive klogere på fænomenet jordskælv, fortæller Trine Dahl-Jensen.

- Hvis vi får beretninger om, at der er sket et jordskælv, så kan vi vurdere, hvor stort det har været – også uden at have målt det. Så det er vigtigt for os at vide, hvor kraftigt man oplever jordskælv på forskellige afstande. Det er nyttigt for os for at lære noget mere om, hvordan jordskælv udbreder sig i Grønland, siger hun.

Du kan sende din indberetning på GEUS’ hjemmeside.