Folk i Qaqortoq: Naalakkersuisoq eller kiffartuussisoq

I Qaqortoq er der en anelse opbakning til Tillie Martinussens forslag om at lave en nye betegnelse for naalakkersuisoq.
- Jeg synes ikke, at naalakkersuisoq har noget at gøre med at undertrykke andre, siger Vittuaraq Isbosethsen. Foto © : KNR / Jørgen Semionsen
20. september 2020 11:26

Et beslutningsforslag om at ændre betegnelsen naalakkersuisoq til kiffartuussisoq skal tages op til Inatsisartuts efterårssamling. 

Inatsisartutmedlem Tillie Martinussen fra Samarbejdspartiet mener, at begrebet kiffartuussisoq, der betyder, "den, der betjener", er mere passende. Det er hende, der vil have forslaget debatteret. 

På dansk betyder betegnelsen "naalakkersuisoq" noget i retning af "at kommandere" eller den, der giver ordrer".  

LÆS OGSÅ Tillie Martinussen: Skift naalakkersuisoq ud med kiffartuussisoq

Hvis forslaget bliver vedtaget, kommer naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq (NQ), til at blive kiffartuussisoq for finanser. Anna Wangenheim (D) bliver til kiffartuussisoq for sundhed, og Karl Frederik Danielsen (Siumut) kommer til at blive kiffartuussisoq for bolig og infrastruktur.

Kiffartuussisoq er mere passende

I Qaqortoq har folk taget stilling: 

Jokum Stork Isaksen er arbejdssøgende, og han er meget positiv:

 

Foto © : KNR / Jørgen Semionsen

 

- Jeg håber, at det vil betyde, at de vil blive bedre til at tjene befolkningen. Jeg synes, at betegnelsen naalakkersuisoq er mest passende. Jeg synes, at Tillie Martinussen har fået en rigtig god idé, siger han.

Pensionist Stine Stach Lundblad har også en klar holdning til forslaget:

 

Foto © : KNR / Jørgen Semionsen

 

- Jeg synes, at kiffartuussisoq er mest passende. Naalakkersuisoq er ikke passende, da det lyder som en, som er placeret over os, siger hun.

- Kiffartuussisoq er mere passende, da man jo tjener samfundet.

Kiffartuussisoq betyder noget helt andet

Men en anden borger mener ikke, at kiffartuussisoq er så passende.

Pedel i kommunen, Vittuaraq Isbosethsen, er ikke enig med de to andre.

 

Foto © : KNR / Jørgen Semionsen

 

- Vi betjener vores medmennesker. Jeg synes kiffartuussisoq betyder noget helt andet. Fordi vi betjener medborgere, men jeg er ikke enig i, at det skal bruges i Naalakkersuisut.

- Jeg synes ikke, at naalakkersuisoq har noget at gøre med at undertrykke andre, siger han.

Politisk tvivl

Umiddelbart er der ikke meget politisk opbakning til Tillie Martinussens forslag blandt politikere, som KNR har talt med.

- Hvis betegnelsen skal ændres, skal befolkning have ret til at være med til at bestemme. Og jeg synes, at der bør laves kampagner om emnet først, siger Inuit Ataqatigiits næstformand Aqqaluaq B. Egede.

Siumut vil til gengæld ikke bakke op om forslaget. Det siger næstformand Karl-Kristian Kruse til KNR.

Ordet kiffartuusisoq, altså tjener, har en uheldig klang, når man tænker på forholdet med rigsfælleskabet, som Samarbejdspartiet er fortaler for, mener Karl-Kristian Kruse.

Forslaget om at ændre betegnelsen naalakkersuisoq til kiffartuussisoq skal først behandles på efterårssamlingen den 24. november.

Efterårssamlingen starter den 25. september.