Tillie Martinussen: Skift naalakkersuisoq ud med kiffartuussisoq

Samarbejdspartiets ene inatsisartutmedlem foreslår til efterårssamlingen, at ændre navnet på Naalakkersuisut-medlemmerne.
Tillie Martinussen mener, at ordet naalakkersuisoq nemt kan lyde kommanderende og bestemmende. Derfor foreslår hun at ændre navnet til kiffartuussisoq. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Malik Brøns
16. september 2020 11:02

- Samarbejdspartiet foreslår, at man ændrer betegnelsen naalakkersuisoq til kiffartuussisoq.

- Således at betegnelsen afspejler, at medlemmerne af den forsamling, som af Inatsisartut er valgt til at varetage den udøvende magt, skal tjene folket, snarere end at underkaste befolkningen sin vilje.

Det skriver Tillie Martinussen fra Samarbejdspartiet i et beslutningsforslag til Inatsisartuts efterårssamling.

Samarbejdspartiet foreslår, at man dropper betegnelsen ”naalakkersuisoq”, der på dansk betyder "den, der giver ordrer".

I stedet foreslår Tillie Martinussen, at ordet ”kiffartuussisoq” skal bruges. Det betyder, "den, der betjener". 

Hun mener, at ordet ”naalakkersuisoq” nemt kan lyde kommanderende og bestemmende. Derfor foreslår hun at ændre navnet til ”kiffartuussisoq”.

Det danske ord "minister" stammer fra latin - og det betyder "tjener".  

- En sådan ændring kan tjene til at minde både borgere og folkevalgte om, at positionen fordrer en vis ydmyghed overfor sin befolkning og vælgere, samt tjener til, at påminde os om, at vi er her for at tjene befolkningen, ofte på lånt tid, skriver Tillie Martinussen.

Foreslår at udfase navnet

For de økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige regner Tillie Martinussen ikke med, at det vil være dyrt at ændre navnet.

- Implementering af forslaget skønnes således alene at indebære helt ubetydelige udgifter og forbrug af administrative ressourcer i forbindelse med opdatering af hjemmeside og eventuel udskiftning af dørskilte, stempler, brevhoveder og lignende, skriver Inatsisartutmedlemmet.

Kontorartikler og papirer, som allerede er trykte, hvor der i forvejen står ”naalakkersuisoq”, skal ikke kasseres. De skal i stedet bruges, indtil der ikke er flere og udfases.

Men på nye papirer skal "naalakkersuisoq" ændres til ”kiffartuussisoq”, mener hun. 

Forslaget skal behandles på efterårssamlingen 24. november.

Efterårssamlingen starter 25. september.