Folk går på gaden for Gaza

En gruppe kulturaktører håber at få formanden for naalakkersuisut til at tage stilling til situationen i Palæstina med en demonstration.
Demonstrationen begynder klokken 15 onsdag for enden af Tuapannguit. Sammen vil gruppen gå mod Inatsisartut.   Foto © : Inuit for Palestine
11. juni 2024 14:51

Siden oktober sidste år er der set mange demonstrationer rundt omkring i verden. Folk protesterer imod det, som demonstranterne kalder et folkemord på palæstinensere i Gaza.

Og nu følger flere herhjemme trop. I morgen vil en gruppe kulturaktører gå på gaden i Nuuk med sloganet ”Inuit for Palestine.”

Det skriver de i en pressemeddelelse.

- I lyset af det igangværende folkemord i Gaza, opfordrer vi Múte B. Egede til at komme med en klar udmelding. Vi ønsker permanent våbenhvile, og vi står i tæt solidaritet med resten af verdens demonstranter, skriver de i pressemeddelelsen.

De opfordrer alle, som støtter en permanent våbenhvile, til at deltage i et håb om at råbe politikerne op.

- Med demonstrationen vil vi gerne som borgere i vores land vise vores solidaritet med det palæstinensiske folk.

Sagen kort

7. oktober brød soldater fra Hamas over grænsen mellem Israel og Gazastriben og dræbte ifølge Israel 1200 mennesker - størstedelen af dem civile.

Derudover blev 250 israelere taget til fange og ført ind i Gaza, hvor de er blevet holdt som gidsler. Det vurderes, at der er knap 100 overlevende gidsler tilbage i Gaza.

Efter det har Israel indledt et massivt militant offensiv i forsøget på at nedkæmpe Hamas. 

Mindst 35.000 palæstinensere er ifølge det Hamas-kontrollerede sundhedsministerium i Gaza blevet dræbt som følge af Israels modangreb. Flere end 13.000 af dem er børn.

Angrebene kommer som resultat af den årtier lange konflikt mellem israelere og palæstinensere om, hvem der har ret til landet.

Der bor omkring to millioner mennesker i Gaza-striben, et område på størrelse med Langeland i Danmark. 40 procent af dem er under 15 år.

Terrororganisationen Hamas har siden 2007 kontrolleret Gazastriben. Israel kontrollerer dog Gazas grænser, farvandet ud for Gaza og luftrummet over Gaza.

FN's Sikkerhedsråd stemte 10. juni for en resolution, der bakker op om en våbenhvileaftale mellem Israel og Hamas.

Hamas har accepteret resolutionen og er klar til at forhandle om de nærmere detaljer.

Demonstrationen begynder klokken 15 onsdag for enden af Tuapannguit. Sammen vil gruppen gå mod Inatsisartut.  

Bag demonstrationen er Alfred Victor Hansen, Aka Niviana Mørch Pedersen, Laura Lennert Jensen, Mudi Kramer Berthelsen, Nina Kreutzmann Jørgensen og Nivi Pedersen.