Tema: Tronskifte

Fødselsdagskammerat og opkast i konebåd - grønlænderne deler minder

Både dronning Margrethe og den kommende kong Frederik har et nært forhold til Grønland. Begge har besøgt landet flere gange, og det har ledt til både sjove og rørende minder hos dem, de har mødt. Læs nogle af dem her.
Dronning Margrethe besøgte Nuuk i 2021. Foto © : Malik Brøns / KNR
11. januar 2024 12:08

I dag abdicerer dronning Margrethe og overgiver tronen til sin søn kronprins Frederik.

I den forbindelse har KNR bedt vores læsere indsende minder med de kongelige, hvis man har været så heldig at møde dem.

Her kan du læse en række historier, hvor grønlænderne er kommet helt tæt på de royale.

Fødselsdagskammerat

Indsendt til KNR af Juaannannguaq J. Jensen:

Fra barnsben har jeg fået fortalt, at dronning Magrethe og jeg er født på samme dag, som jeg lige siden har været meget stolt over. Nok fordi næsten alt dengang foregik uofficielt.

Da jeg var omkring fem år, ankom de kongelige til Sisimiut. Jeg var lidt spændt, da jeg dengang iført nationaldragt løb afsted med min far ned til havnen for at være med til at byde dem velkommen.

De skulle ankomme med deres skib, som vi dog kom for sent til. Men vi traf dem og en del andre folk, der havde taget imod, da vi gik forbi tankstationen. Men dronningen sendte mig knap nok et blik og gik bare vinkende forbi mig, selvom jeg lystigt vinkede til hende. Jeg blev så skuffet og sagde til min far, at dronningen ikke engang genkendte mig 😩 

Vi var gået tilbage op til mine bedsteforældre, der dengang boede i blok 6, hvilket jeg ikke kan erindre. Det viste sig, at de kongelige gik til Knud Rasmussens Højskole. Da jeg gik ind hos mine bedsteforældre, havde jeg grædende klaget mig over, at dronningen ikke havde genkendt mig, hvor min bedstemor tog mig i forsvar og sagde: Dronningen er ikke rigtig klog, siden hun ikke engang har genkendt sin fødselsdagskammerat.

Dronningen skal nu snart abdicere, og hun har til dags dato ikke genkendt mig endnu. Men jeg er stadig stolt over, at hun er min fødselsdagskammerat.

Kronprins uden slips

Indsendt til KNR af Kiista P. Isaksen, der er tidligere borgmester i Kommune Kujalleq:

Kronprinsen. Jeg sad ved siden af ham, da vi spiste sammen 3.marts 2019 i Toronto. Jeg følte hans kærlighed til Grønland og grønlændere.

Han er meget menneskelig. Da han ikke ville have slips på, tog alle mændene, som havde slips på, også deres slips af.

Vi talte om alt muligt, mens vi spiste. Vores børn, som er blevet voksne. Klimaforandringer. Det er rigtig koldt den dag. Grønlandsk mad.

Vi grinte også lidt af hinanden, for vi kunne ikke rigtigt læse menukortet på grund af, vi er blevet lidt ældre. Så vi var nødt til at bruge læsebriller. (Vi grinede, da vi prøvede at læse menukortet.)

Jeg er ikke i tvivl, at han vil arbejde godt.

Foto © : Privat

Besøg af de kongelige

Kommentar på KNR nyheders Facebookside af Mami O. Skade:

Dronning Magrethe og prins Henrik havde ønsket at komme på besøg hos mine forældre og få smagt noget forskelligt grønlandsk mad, da de skulle komme på visit i Siorapaluk enten i 2011 eller 2012.

Mine søskende og jeg havde travlt, da vi hjalp til under deres besøg. De besøgte os i nogen tid og fik talt med vores far. Dengang oplevede jeg dem som meget venlige og tilnærmelige, også fordi de sagde, at de gerne ville besøge os og behandles på en afslappet måde.

De bad deres koordinator om at vente flere gange, når vedkommende kom for at fortælle dem, at det var på tide at rejse videre, fordi de ikke ville gå endnu. De gik med cirka en halv times forsinkelse. Jeg fik drukket te med dem. Jeg har billeder af dem, men kan ikke huske, hvor jeg har lagt dem.

Da kronprins Frederik var i Qaanaaq for at komme på slæderejse, var jeg også rengøringsdame på hans værelse og var også opvasker for dem to gange. Og når han ankom med slæde, kiggede han også ind hos mine forældre. Og han hjalp min mor og jeg flere gange, når vi skulle hente ferksvandsis. Og derefter drog han ud igen, selvom han ikke var for meget for det.

Vi har forresten også været til dansemik med ham. Han var også ret stolt, da han præsenterede sin dengang kommende kone (kronprinsesse Mary). Jeg glemmer heller aldrig dengang, da han blev rørt og fik tårer i øjnene, da vi sang for dem, da de ankom. Han så så lykkelig ud.

Jeg er derfor stolt over, at jeg har fået mulighed for at opleve de kongeliges venlighed, ærbødighed og kærlighed på nært hold.

Jalousi fra kronprinsen?

Kommentar på KNR nyheders Facebook side af Minik Serano Frederiksen:

Siden de kongelige for tiden er et stort samtaleemne, vil jeg lige høre, om nogen af jer nogensinde har oplevet jalousi fra kronprinsens side? 🤣

Det har jeg ☝️ Det viste sig, at jeg skulle være chauffør for kronprinsesse Mary, da de kongelige besøgte Nanortalik for nogle år siden. Da hun steg ind i bilen, virkede hun meget glad for mig og var både meget rar og snakkesaglig... Inden længe bad kronprinsen mig om at stoppe vores bil, hvorefter han fik kronprinsesse Mary til at stige ind i en anden bil 🤣 måske var han bange for, at jeg ville stjæle hans kone 😂

Kastede op i lommetørklæde i konebåd

Kommentar på KNR nyheders Facebook side af Gudrun Madsen:

Da dronningen og kronprinsen var i Qasigiannguit, var jeg med til at ro i en konebåd og så dem på tæt hold.

Men før det ville mine venner fejre det og feste, og jeg sagde selvfølgelig ikke nej til det. Dagen efter var jeg lige ved at komme for sent, og jeg løb ned fra Tuborgvej, iført min nationaldragt, og syningen i perlekæden gik lidt op. 

Jeg fik pludselig kvalme, mens vi sad klar i konebåden, og de var på vej til os. Lea sad ved siden af mig, og hun gav mig sit lommetørklæde, og meget diskret kastede jeg op i lommetørklædet. 

Det var så pinligt. Det var den oplevelse, jeg havde, da kongefamilien var på besøg. Jeg kan ikke huske årstallet.