Flertal imod en teleliberalisering

Siumut og IA vil med al sandsynlighed få held med at sætte en stopper for, at telemarkedet her i landet bliver åbnet op for yderligere konkurrence. Til stor skuffelse for Demokraterne, som har arbejdet hårdt for en liberalisering.
Foto © : Telepost
Skrevet af Jonas Fievé
02. juni 2016 04:42
Versionist Connie Fontain

- Det har jeg det ikke godt med, da jeg synes, at det var en god udvikling, og folk var glade for det, siger Justus Hansen, som henviser til, at der for snart et år siden blev åbent op for konkurrence på leveringen af internet.

Næste skridt skulle være en liberalisering af det resterende telemarked, og her slår en rapport udarbejdet af Copenhagen Economics for Naalakkersuisut netop fast, at det vil medføre samfundsmæssige gevinster på mellem 69 og 112 millioner kroner om året, som vil komme forbrugerne til gavn.

- Jeg havde håbet på, at vi kunne få gennemført det her, så alle kunne få gavn af liberaliseringen, siger Justus Hansen.

Læs også Liberalisering af telemarkedet vil være en gevinst

Flertal mod en liberalisering

Et flertal i anlægsudvalget bestående af IA og Siumut vil dog sætte en stopper for liberaliseringen af telemarkedet. På fredag skal Inatsisartut andenbehandle et forslag om, at der skal udarbejdes en ejerstrategi for det selvstyreejede teleselskab. I den forbindelse vil de to partier stemme for et ændringsforslag, der pålægger Naalakkersuisut at sætte en stopper for liberaliseringsprocessen af telemarkedet. Det er der ifølge IAs Kalistat Lund en god grund til.

- Men den liberaliseringstanke kan man allerede på nuværende tidspunkt se, at det kun er meget få steder i Grønland, at det vil betyde noget positivt.

Yderområderne er sikret

Demokraterne giver dog ikke meget for argumentet om, at en liberalisering vil sætte en stopper for udviklingen af telemarkedet i de områder, hvor der ikke der ikke er et kommercielt grundlag for at drive forretning. Justus Hansen henviser til rapporten fra Copenhagen Economics, som netop slår fast, at der er tre faktorer, som skal være opfyldt, før man skal gå videre med liberaliseringen.

En af den er en forsynspligt, som skal sikre telefoni og internet af en vist standard til hele landet, som alle kunder skal være med til at betale. 

- Jeg er ganske sikker på, man kan få et overskud i de store byer, som kan dække eventuelle underskud i ydredistrikterne. Fordi de skal have de samme vilkår, og vi skal ikke have det lige dårligt alle sammen, siger Justus Hansen.

Han vil dog fortsætte med at kæmpe for en liberaliseringen af telemarkedet sammen med Atassut.

Man da både Siumut, IA og Partii Nalaraq ventes at bakke op om ændringsforslaget, går liberaliseringen en mørk tid i møde.

Læs også Konkurrence-ekspert: Klap lige liberaliseringshesten