Flere valgdage i tilfælde af coronaudbrud

Hvis coronavirussen vender tilbage, så kan landslægen afgøre, at der skal være flere end én valgdag.
I tilfælde af coronaudbrud kan det ende med, at der vil være nogle, som må sætte deres krydser i valgene til Inatsisartut, kommunalbestyrelsen, bygdebestyrelser og menighedsrepreæsentationer, under påsken.
Skrevet af Ivik Kristiansen
23. februar 2021 04:49

Landslægeembedet kan tilføje flere valgdatoer på en by eller bygd, hvis der er coronaudbrud på stedet. 

Sådan lyder nye forholdsregler i tilfælde af coronaudbrud, som er besluttet af valgnævnet.

Hvis der bliver konstateret et coronaudbrud i et større bosted med mere end 200 vælgere, skal valghandlingen nemlig foregå over tre dage, nemlig den 4., 5. og 6. april.

Hvis der er færre end 200 vælgere i bostedet, så skal vælgerne gå til valurnerne både den 5. og 6. april.

LÆS OGSÅ Så ligger datoen fast: Vi skal til valg 6. april

I tilfælde af coronaudbrud kan det ende med, at der vil være nogle, som må sætte deres krydser i valgene til Inatsisartut, kommunalbestyrelsen, bygdebestyrelser og menighedsrepreæsentationer, under påsken.

- Vi har valgt at planlægge det til helligdagene, fordi det ikke er muligt at lægge de eventuelle ekstra valgdage efter den 6. april, siger Klaus Georg Hansen, der er chef for sekretariatet for valgnævnet.

Valgnævn opfordrer folk til at brevstemme

Hvis der bliver konstateret et udbrud af coronavirus efter den 1. april og frem til den 6. april, så vil valghandlingen dog gennemføres i en dag, nemlig den 6. april. Medmindre Landslægeembedet anbefaler andet.

LÆS OGSÅ Folk i Sisimiut om to valg på een dag: Så er det overstået

- Grunden til at valghandlingen nok kun bliver en dag er, at det bliver meget vanskeligt i praksis at gennemføre valget over flere dage, når vi er kommet så tæt på selve valgdagen, siger Klaus Georg Hansen.

Men selv hvis der ikke bliver konstateret udbrud af coronavirus, skal vi stadig til valg under en verdensomspændende pandemi.

- Derfor opfordrer vi til, at så mange vælgere som muligt deltager i valgene ved at brevstemme i god tid inden den 6. april, lyder det fra Klaus Georg Hansen.