Flere penge til plejeforældre

Plejeforældre påtager sig et stort ansvar, når de overtager pasningen af et barn. Det månedlige vederlag, de modtager, og som har været uændret i 9 år, står nu til at blive forhøjet.
Skrevet af Nathan Kreutzmann
09. juni 2017 09:34

Der var mange forslag, der skulle stemmes om under Inatsisartuts forårssamling.

En af afstemningerne gjaldt Siumuts Laura Táunajiks forslag om forhøjelse af plejeforældres vederlag.

- Når plejeforældre overtager et barn, bærer de også et stort ansvar. Men når pengene bliver mindre værd på grund af indkøbspriser, så mener jeg, det er meget vigtigt, at vederlaget stiger, siger medlem af Inatsisartut, Laura Táunajik (S).

Sidste gang plejeforældres vederlag blev forhøjet var i 2008, hvor vederlaget blev hævet til 4.123 kr. om måneden for et barn. Udvalget foreslog, at vederlaget skulle hæves til 8.000 kr. om måneden.

Og det blev støttet af Inatsisartut, der stemte om forhøjelsen onsdag.

- Priserne på børnenes behov i deres opvækst på f.eks fodtøj stiger, derfor mener jeg, at vores beslutning er hensigtsmæssig, siger Laura Táunajik.

Træder i kraft i 2018

Men forslagsstilleren understreger også, at der også må findes en skattemæssig løsning for plejeforældre.

- Jeg har fra flere sider hørt, at plejeforældre tilsendes en skatteregning, når deres indkomst har oversteget et vist beløb. Derfor er der gode plejeforældre, som mister viljen til at være plejeforældre, fordi de betragter det som en hindring, siger Laura Táunajik.

Når forslaget kommer til 3. behandling i Inatsisartut til efteråret, bliver det besluttet, hvor meget plejeforældre skal have udbetalt fra det nye år.

Det er hensigten, at forslaget træder i kraft fra 1. januar næste år. Ved ikrafttrædelsen ønsker man at opnå stabile plejeforældre.

- Derfor betragter jeg det for meget nødvendigt, også fordi jeg håber, det vil være medvirkende til at opnå stabile plejeforældre, siger Laura Táunajik.