Udenrigsministeriet: Flere oplysninger fra amerikanerne om Pituffik er nødvendige

Det danske Udenrigsministerie har brug for flere oplysninger, før det kan vurdere, om USA burde have rådført sig med Danmark og Grønland i forbindelse med en opgradering af radaren på Pituffik til en halv milliard kroner.

Det danske udenrigsministerie og departementet for udenrigsanliggender vil anmode de amerikanske myndigheder om flere oplysninger om opgraderingen af radaren på Pituffik.

Det skriver det danske Udenrigsministerie i et svar til Folketingets Grønlandsudvalg.

LÆS OGSÅ Pituffik-radar opgraderet for knap halv milliard kroner

Tidligere på året kom det frem i et amerikansk medie, at USA investerer et trecifret millionbeløb i en opgradering af radaren på Pituffik, der er en del af det amerikanske misilforsvar.

Oplysningen har fået Naalakkersuisut til at rette henvendelse til den danske regering for at få yderligere oplysninger om hvorvidt opgraderingen har betydning for det militære trusselsniveau mod Grønland.

Kan ikke vurdere om Igaliku-aftalen er overholdt

I den forbindelse vil Alternativets medlem af Grønlandsudvalget have udenrigsministeriets vurdering af investeringen i Pituffik i henhold til Igaliku-aftalen fra 2004.

For at finde ud af om amerikanerne har overholdt Igaliku-aftalen om at inddrage Grønland og Danmark, når der sker væsentlige ændringer på basen, har Udenrigsministeriet brug for flere oplysninger.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq vil undersøge Pituffik opgradering

Ministeriet skriver i sit svar til udvalget, at der ikke er belæg for at antage, at trusselsvurderingen med Thule-radaren og Grønland er ændret, men Udenrigsministeriet besluttet at rette henvendelse til de amerikanske myndigheder for at få mere at vide om amerikanernes investering i Pituffik, der beløber sig til omkring 480 millioner kroner.

LÆS OGSÅ Grønland burde inddrages i Pituffik-investering

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt