Flere og flere går i rusmiddelsbehandling

Siden Videncentret om afhængighed Allorfik åbnede i 2016, er antallet af mennesker, som ønsker behandling for enten alkohol, hash eller misbrug af spil, kun steget.
alkohol, sprut, vodka, gin, whiskey, drinks, fest, bar, værtshus
Problemer med alkohol er stadig dét, som flest søger hjælp til. Foto © : Merete Lindstrøm
Skrevet af Bibi Nathansen
19. maj 2021 12:08

Allorfik er et behandlingscenter for mennesker med problemer med alkohol, hash eller ludomani.

Mere end dobbelt så mange er nu i behandling for misbrug, end da Allorfik åbnede i 2016, og tallene har været stigende lige siden.

Tal fra Allorfiks årsrapport viser, at 667 af de 725, der startede deres behandling sidste år, gennemførte forløbet. Det betyder, at 92 procent blev færdigbehandlet.

Fra 2019 til 2020 var antallet af mennesker i behandling steget med 33.

LÆS OGSÅ Flere har henvendt sig til Allorfik under alkoholforbud

- Det er dejligt, at flere og flere ønsker behandling. Vi har prøvet at melde ud, at man endelig skal komme til os. Det er gratis at blive behandlet. Vi kunne ønske, at flere kommer i behandling hurtigt, efter de har fået et problem med rusmidler eller pengespil. Det er stadig kun omkring 40 procent af dem, vi behandler, der har haft deres problem i fem år eller der under, siger leder af Allorfik, læge Birgit Niclasen.

Alkohol stadig topscorer

Alkohol er stadig det rusmiddel, som flest søger hjælp til at håndtere, dernæst ligger hashmisbrug og spilafhængighed, som udgør omkring 10 procent af behandlingerne.

LÆS OGSÅ Allorfik: Misbrugere kan få voldsomme abstinenser under alkoholforbud

- Allorfik har ellers været udfordret af coronasituationen. Vi er mere end et år bagud med vores uddannelse af behandlere i alle centre, Specielt vores særlige tilbud til børn og unge har været ramt. Men nu håber vi, at vi kan uddanne behandlere til børn og ungeindsatsen på alle centre i efteråret og starte inden udgangen af 2021, fortsætter Birgit Niclasen.

Flere kvinder end mænd søger hjælp

Allorfiks årsrapport for 2020 viser, at de fleste, der søger behandling for rusmiddelsmisbrug er mellem 25 og 34 år, og at der er lidt flere kvinder end mænd, der søger hjælp.

Lige over halvdelen af dem, der kom i behandling har også været det før. Det er ikke et særsyn, for sådan har det også været de tidligere år.

- Det er forventeligt. Vores budskab er: Tag det som en erfaring, du har lært noget af og søg behandling igen, når du er klar. Vi møder heldigvis så mange, der bliver ved med at tro på, at det kan lade sig gøre at vende rusmidlerne ryggen, siger Birgit Niclasen.