Flere grønlandsordførere må forlade tinget

Folketingsvalget 2011 betød farvel til næsten alle Grønlandsordførerne. Ordførerne fra hele syv partier er nu ude af tinget. De fleste ufrivilligt.

Enhedslistens Line Barfod har måttet gå, fordi partiet har et princip om at man ikke kan sidde i tinget mere end syv år ad gangen. Barfod var med i Den Grønlandsk-Danske Selvstyrekommission blandt andet sammen med SF's Kristen Touborg, som heller ikke klarede skærene ved valget forleden. SF gik 7 mandater tilbage.

Den 72-årige veteran Niels Helveg Petersen fra Radikale Venstre valgte ikke at genopstille. Helveg var også medlem af Selvstyrekommissionen og har generelt beskæftiget sig meget med Grønland gennem sit 36 år lange virke på Christiansborg.

Hos Venstre måtte Grønlandsordfører Flemming Møller se sig dømt ude, da de personlige stemmer var talt op.

Og Per Ørum Jørgensen, der var Grønlandsordfører for Konservative inden han i 2010 gik over til Kristendemokraterne, formåede heller ikke at ovebevise vælgerne. Ørum sad også med i Selvstyrekommissionen.

Efter partiskiftet blev Tage Leegaard Grønlandsordfører for Konservative. Men heller ikke han klarede cuttet i torsdags. Konservative havde et katastrofalt valg, og er nu Folketingets mindste parti efter at have mistet 10 mandater.

Endelig fik Dansk Folkepartis grønlandsordfører Henrik Brodersen heller ikke stemmer nok til en plads på Borgen. Brodersen har dog ikke helt kastet håndklædet fra sig. Han har nu krævet en omtælling i Søllested på Lolland, hvor han mener der er sket en tastefejl.

Kun Socialdemokraternes og Liberal Alliances grønlandsordførere er blevet genvalgt, helnholdvis Mogens Jensen og Villum Christensen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt