Flere danske byer tilbyder velkomst-forløb

Flere grønlændere får nu tilbudt startkurser ved ankomst til Danmark. Det skal at sikre bolig, økonomisk bistand og hjælp til job-søgning.
03. november 2014 13:12

DANMARK: En række større danske byer tilbyder kommunen nu særlige velkomst-forløb til grønlændere, der flytter til Danmark uden studieforløb eller arbejde. Det sker som led i Socialstyrelsens Strategi for Udsatte Grønlændere. 

Senest er det Aalborg Kommune, der følger Odense og Esbjerg trop og lancerer en såkaldt velkomst-pakke til alle nytilflyttede grønlændere. Pakken består i et forløb på tre uger, hvor bl.a. boligsøgning, ansøgning om kontanthjælp og tilskud og hjælp til job-søgning bliver hjulpet på vej.

LÆS OGSÅ Råd for socialt udsatte: Lav dansk velkomstpakke til grønlændere

Tilbuddet er inspireret af forløb, som i dag bliver givet til flygtninge, der kommer til Danmark. Men selv om grønlændere er danske statsborgere, er der ofte brug for den samme hjælp, fortæller Karólina Jensen, projektkoordinator for Aalborg Kommunens Strategi for Udsatte Grønlændere, til KNR.

- Vi oplever alt for mange grønlændere, der har problemer med at falde til i Danmark. Og det kan være i forhold til arbejdsmarkedet, sundhedssystemet, skolegang for børnene og så videre. Så velkomst-pakken er sådan set vores ud på, hvordan vi kan imødekomme det behov, der er.

Flere og flere flytter til Aalborg

Velkomst-pakken i Aalborg bliver tilbudt alle nytilflyttede grønlændere, som ansatte i kommunens såkaldte Grønlænder-enhed, Det Grønlandske Hus i Aalborg og andre aktører får nys om står uden arbejde, bolig eller andre faste rammer.

Og dem bliver der desværre flere og flere af. Da Aalborg Kommune i 2009 oprettede Grønlænder-enheden, var der cirka 100 socialt udsatte grønlændere i byen. I dag - fem år efter - er tallet oppe på omkring 300, som  kan ses bl.a. på besøgstallet på herberget Svenstrupgård og Kirkens Korshær i Aalborg, fortæller Karólina Jensen.

- Der er rigtig mange grønlændere i Aalborg i øjeblikket, og det har været stigende. Og vi forventer sådan set ikke, at det falder endnu, siger hun.