I første omgang blev der lagt op til, at mindstelængden skulle hæves til 50 centimeter, men det skabte røre blandt fiskerne.Foto: Royal Greenland

Fiskere om ny aftale: Nu må de små torsk ikke blive mindre

Fiskere i Kangaamiut fik deres vilje i forhandling med Royal Greenland. Nu må de indhandle torsk, der er mindst 45 centimeter.

I sidste uge underskrev Royal Greenland og fisker- og fangerorganisationen KNAPK en aftale om længder og mindstepriser på torsk.

Royal Greenland ville have, at torsk til indhandling skulle være mindst 50 centimeter lange. Men det det ville være en katastrofe, mente formanden for den lokale afdeling af KNAPK i Kangaamiut nord for Maniitsoq.

- Derfor foreslog vi 45 centimeter, og det blev godkendt, siger Jens Meeraq Lyberth, der er formand for afdelingen. 

Derfor er han og de andre medlemmer af afdelingen i Kangaamiut tilfreds med aftalen - omstændighederne taget i betragtning.

Jens Meeraq Lyberth tilføjer, at fiskerne i området er lettede, og så længe mindstelængden ikke bliver endnu længere er det "godt nok", siger han.

LÆS OGSÅ Ny aftale: De mindste torsk skal være længere og koste mindre

Hidtil har fiskere kunnet indhandle torsk på mindst 40 centimeter på Royal Greenlands fabrikker. Dét ville selskabet have lavet om.

Jens Meeraq Lyberth er formand for KNAPK’s lokalafdeling i Kangaamiut

I første omgang blev der lagt op til, at mindstelængden skulle hæves til 50 centimeter, men det skabte røre blandt fiskerne.

LÆS OGSÅ Corona-hjælp til fiskere undersøges

Hvis mindstelængden skulle været 50 centimeter, ville fiskerne - ifølge lokalformanden - være nødt til at kassere 90 procent af deres fangst.

Kravene til længde er ikke det eneste, der er ændret med aftalen. Også mindstepriserne per kilo torsk, der bliver indhandlet, er faldet.

Ifølge KNAPK's hovedorganisation er grunden til den nye aftale, at det lige nu er svært at finde et marked for mindre torsk.

- Vores mål er nu, at forholdene ikke skal forværres mere for fiskerne, siger Jens Meeraq Lyberth.

Lokalformanden siger, at afdelingen accepterer ændringen, men håber, at både priser og mindstelængder bliver ændret tilbage, når markedet er stabilt igen.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt