Fire partier havde i forvejen torsdags aftalt hvordan den skulle se ud. Finansloven blev altså tirsdag eftermiddag færdigbehandlet og godkendt af Inatsisartut. Foto: Malik Brøns / KNR

Finanslov er formelt vedtaget i Inatsisartut

Inuit Ataqatigiit, Naleraq, Atassut og Demokraatit tirsdag stemt deres finanslov igennem. Nu er pengene til Qaqortoq lufthavn blevet sikret gennem loven.

Finansloven for næste år er formelt blevet vedtaget i Inatsisartut.

Fire partier havde i forvejen torsdags aftalt hvordan den skulle se ud. Finansloven blev altså tirsdag eftermiddag færdigbehandlet og godkendt af Inatsisartut. 

Det skulle havde været hovedpersonen bag finansloven, naalakkersuisoq for finanser, som skulle havde fremlagt finansloven overfor politikerne i Inatsisartut.

Men Asii Chemnitz Narup trak sig som naalakkersuisoq i morges før mødet i Inatsisartut. Hun skriver i en pressemeddelelse, at Tilsynsrådets kritik af hende fik hende til at gå af.

LÆS OGSÅ Asii Chemnitz Narup trækker sig som naalakkersuisoq for finanser

Asii Chemnitz Narup var nemlig borgmester, da Kommuneqarfik Sermersooq begyndte at gøre brug af en boligpraksis, der nu er blevet kritiseret af Tilsynsrådet.

Det blev derfor formand for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), som fremlagde finansloven.

I torsdags var det fire glade partier der fremlagde deres aftale om næste års finanslov. Inuit Ataqatigiit, Naleraq, Atassut og Demokraatit havde nemlig strukket en finanslov sammen.

Finanslovsforliget mellem de fire partier handler blandt andet om, at der er fundet penge til en ny lufthavn i Qaqortoq, hellefiskeafgiften af det kystnære fiskeri bliver fjernet fra næste år, pensionsområdet får flere penge og de varslede huslejestigninger af Selvstyrets lejeboliger bliver fjernet.

Siumut var det eneste parti der ikke ville være med i finanslovsforliget. Det skyldes, at partiet er imod, at Parisaftalen er omtalt i forliget.

Siumut var alligevel med til at sige ja finansloven, men var imod dele af finansloven, da der var afstemning i salen tirsdag eftermiddag.

Dermed fik finansloven opbakning fra alle partier.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt