Film.gl: Selvfølgelig blev Kampen om Grønland afvist ved festival

Film.gl forstår ikke instruktørs klager over, at hans film blev afvist ved oprindelige folks filmfestival.
Filminstruktør Kenneth Sorento vil meget gerne vise sin dokumentarfilm, "Kampen om Grønland", på det internationale lærred hos Imagine Native Filmfestivalen i Canada. Foto © : Nukâka Coster-Waldau
Skrevet af Malik Brøns
04. august 2020 09:00

Det undrer ikke Klaus Georg Hansen, formand for Film.gl, at dokumentaren Kampen om Grønland er blevet afvist af Imaginenative Filmfestival. For uanset om dokumentarfilmen er god eller ej, har festivalen retningslinjer, som de følger.

Og de retningslinjer er, at filmskaberen selv skal være af et oprindeligt folk.  

- Lige præcis Imagine Native har det som præmis, at de skal vise film fra oprindelige folk. Ikke om oprindelige folk, men af oprindelige folk, siger han.

Kenneth
Foto © : Kenneth Sorento
Kenneth Sorento

- Det er helt ude af proportioner, når Kenneth Sorento prøver at få medlidenhed fra de danske medier over, at han er blevet afvist af en festival, der fokuserer på film af oprindelige folk.

- Lige præcis de her kriterier har sikkert stået på i 20 år, siger Klaus Georg Hansen.

Kenneth Sorento afvist i Canada

Den danske filminstruktør Kenneth Sorento vil meget gerne vise sin dokumentarfilm, "Kampen om Grønland", på det internationale lærred hos Imagine Native Filmfestivalen i Canada.

Men det er svært at få lov til. Han har ellers haft grønlandske instruktører og producenter med til at lave filmen, men lige meget hjælper det. 

LÆS OGSÅ Kampen om Grønland afvist ved filmfestival: Det er fordi, jeg er hvid, mener instruktør

- Vores nye krav til støtteberettigelse er, at instruktøren skal være en del af et oprindeligt folk for at være berettiget til at fremvise film på vores festival, er beskeden fra programkoordinator for Imagine Native, Judith Kanatahawi Schuyler ifølge Jyllands-Posten.

Der er plads til alle

For det handler om, hvem der er den øverste ansvarlige i produktionen, siger  Klaus Georg Hansen.

Film.gl er en organisation for filmproducenter i Grønland.

Klaus Georg Hansen siger, at der er plads til alle etniciteter i organisationen, og at der er plads til at lave film om Grønland af producenter udefra og af folket selv.

- Alligevel har Kenneth Sorentos film en eksistensberettigelse ud fra den præmis, at det er en film om Grønland. Ikke en film af folk i Grønland. Fordi det er ham, der har produceret den, har han det overordnede ansvar for, hvordan den skal tilrettelægges, og det er man lægger vægt på hos ImagineNative.

Aka Hansen: Det sker

Filminstruktør og producer for Uilu Stories, Aka Hansen, forstår godt Kenneth Sorento’s frustration over at blive afvist ved filmfestivaler. Men sådan er det bare, siger hun:

- Det er meget, meget sædvanligt for os filmskabere, at vi bliver afvist. Det har jeg selv oplevet hos Imagine Native, da jeg skulle ansøge om at få min film, Polar, med på deres festival, siger Aka Hansen.

- Men det er på sin plads, at han bliver afvist, fordi lige præcis den her festival er for film lavet af oprindelige folk.

Skal nok finde en festival

Pipaluk Kreutzmann Jørgensen er direktør for Nuuk International Film Festival. Hun regner med, at der nok skal være plads til Kenneth Sorento’s film på andre festivaler.

- Der er måske 700 filmfestivaler i verden, hvor meget få af dem er for film lavet af oprindelige folk. Men derfor er der stadigvæk mulighed for at søge til andre filmfestivaler som er sikkert åbne for en film som hans, siger hun.

- Det ærgrer mig bare, at der bliver lavet en artikel på baggrund om ham og om de meget få festivaler, der fokuserer på oprindelige folks film. Vi er jo bare glade for, at der eksisterer sådan en festival.