Film.gl-formand om Borgen: Det er en serie for os. Jeg tror, at vi kan blive rigtig stolte

Grønland er på skærmen i primetime, når fjerde sæson af 'Borgen' løber over skærmen. Det er formanden for film.gl på mange måder svært tilfreds med.
- Det er ikke bare en serie. Det er en serie, som jeg tror, at vi kan gå hen og blive rigtig stolte af, siger Klaus Georg Hansen. Foto © : Kunuk Hansen
15. februar 2022 12:06

Grønland bliver de næste uger vist i bedste sendetid, når fjerde sæson af den danske populære serie 'Borgen' løber over skærmen.

Og formanden for sammenslutningen af professionelle filmfolk, Klaus Georg Hansen, er begejstret for den grønlandske indsats i den nye sæson, hvor fund af olie her i landet spiller en stor rolle.

Hvad betyder det egentlig for grønlandsk filmkultur, at der er så mange grønlandske præstationer af forskellig slags i sådan en produktion?

- På rigtig mange niveauer. Der er rigtig mange niveauer i produktionen af sådan en serie - og på mange niveauer har vi i denne her produktion i Grønland fået vigtig erfaring.

- Det er meget vigtigt, at når man skal bygge sit eget op og blive bedre til det, at man er med der, hvor der er nogen, der har prøvet det mange gange før. Det er vigtigt at få erfaring. Og der har været en stor erfaringsoverførsel fra DR til nogle af de folk, der har været med fra grønlandsk side. Og det er rigtig godt, siger Klaus Georg Hansen til KNR.

LÆS OGSÅ Tv-drama om oliefund i Grønland begejstrer anmeldere

Hvilke perspektiver giver det så, at vi er en del af så stor en produktion?

- Jamen, det giver vidde perspektiver. Her er Grønland med i primetime - altså i bedste sendetid - og kan vise, at vi kan være med helt fremme.

- Det giver jo mulighed for, at vi selv producerer, måske til Netflix. Men det kræver jo, at der er en filminfrastruktur her i Grønland, og dén savner vi. Det handler om at have et filminstitut, som filmbranchen kan støtte sig til.

Er det her også en måde at vise på, at vi har en større rolle på det globale plan og i politik generelt?

- Det er jo et helt fjerde plan. Selve historien i serien viser, at Grønland får lov at være med ved bordet, hvor de store sidder. Det er vel bare sådan symptomatisk, at vi ikke bare i selve historien, men også i produktionen er med og bliver taget alvorligt, siger formanden for film.gl.

LÆS OGSÅ Grønland indtager hovedrolle i stor TV-serie

Så der er også noget indflydelse, som vi kan skabe ved at være med i sådan en produktion?

- Helt sikkert. Fra dem, der har været involveret i det, der ved jeg, at de har haft direkte mulighed for at påvirke, hvordan en bestemt scene eller dele af denne her produktion har skullet være, fordi vi har fået lov at være med.

Så det er ikke bare en serie?

- Det er ikke bare en serie. Det er også en serie for os. Det er en serie, som jeg tror, at vi kan gå hen og blive rigtig stolte af, siger Klaus Georg Hansen.

Tidligere departementschef på skærmen

Rollelisten byder på blandt andet Ujarneq Fleischer, Rasmus Lyberth, Angunnguaq Larsen, Kiki Godtfredsen, Krissie Berthelsen Winberg og Nivi Pedersen. Og tidligere topembedsmand, Svend Hardenberg får skuespillerdebut i rollen som Hans Eliassen, der er naalakkersuisoq for udenrigs- og råstoffer.

- Jeg er ret spændt på, hvordan folk tager imod serien og tager imod rollen, jeg spiller, sagde han til KNR i weekenden.

LÆS OGSÅ Skuespillerdebutant Hardenberg spændt før sæsonpremiere af Borgen

Skuespillerdebutanten er langtfra et ukendt ansigt herhjemme. Han sidder blandt andet som nykåret bestyrelsesformand i KNI og tidligere direktør for Nukissiorfiit.

Han er også tidligere departementschef i formandens departement, så selvom han ikke selv har været politiker, så har han været meget tæt på den politiske maskine.