Filmfestival: To film om Grønland har premiere i København

I dag åbner filmfestivalen Copenhagen Dox, hvor to dokumentarfilm med Grønland i fokus har verdenspremiere.
15. marts 2018 11:25

Det sker bl.a. med dokumentarfilmen ”Slette Omstændigheder”, hvor den ivrige fritidshistoriker Steffen forsøger at opklare et mysterium fra Danmarksekspeditionen til Nordøstgrønland i 1908.

Ud fra et kort, som er fundet i private gemmer i Danmark, mener Steffen at kunne bevise, at den gamle opdagelsesrejsende J. P. Koch fandt liget af de to polarforskere Mylius Erichsen og Høegh Hagen, som omkom på en ekspedition i 1907 – men at fundet af de to er blevet holdt hemmeligt i nu 100 år.

Bag filmen står instruktør Max Kestner, som blev fascineret af Steffen og hans teori.

LÆS OGSÅ Ny filmfond for oprindelige folk i arktis

- Der er en hovedkarakter i historien, som jeg virkelig godt kan lide. Derudover er der gamle, mytiske Danmarkskspeditionshistorie, som bliver ved med at nage en masse mennesker, fordi regnestykket ikke går op. Og derudover er der en stærk detektivhistorie, siger han til KNR.

I filmen følger man Steffens jagt i arkiver og hos eksperter for at få fastslået beviserne, der vil betyde en omskrivning af historien om polarekspeditionerne. Instruktør Max Kestner håber, at seerne vil tænke sådan efter at have set filmen:

– Jeg håber, at de tænker, at verden er underfundig, og at den er fyldt med dejlige problemer, som man bare kan tage og samle op og prøve at løse, hvis man vil.

Dansk instruktør ser på forholdet mellem Grønland og Danmark

I en anden dokumentar - filmen ”Lykkelænder” - forsøger den danske kunstner Lasse Lau at skildre forholdet mellem Grønland og Danmark og fokusere på, hvordan kolonitiden har sat spor i befolkningen herhjemme.

Og hvordan viljen til at føre en selvstændig politisk linje i dag viser sig.

LÆS OGSÅ Tukuma-instruktøren Palle Kjærulff-Schmidt død

Om filmen siger Lasse Lau:

- Jeg ville gerne bryde den tavshed der er omkring Danmarks forhold til Grønland, og derfor måtte jeg granske mit eget perspektiv – nemlig det danske. Og det er gennemsyret af uvidenhed og forestillinger om grønlænderne, der slet ikke er tidssvarende. Det ville jeg gerne vise.

Filmen ”Slette Omstændigheder” bliver vist første gang på fredag, mens filmen ”Lykkelænder” bliver vist søndag.

Copenhagen Dox løber frem til og med 25. marts i en stribe biografer rundt i København.