Fik ridderkors af kongen: ”Jeg er ikke den store royalist”

Børnetalsmand Aviaja Egede Lynge og museumsinspektør Inge Bisgaard var blandt de otte personer, der fik tildelt et ridderkors fra kongen under hans besøg her i landet.
Børnetalsmand Aviaja Egede Lynge fik overrakt ridderkorset ombord på Kongeskibet Dannebrog, da kongeparret besøgte Nuuk. Foto © : Kongehuset
Skrevet af Thor Bill
08. juli 2024 16:26

Kongeparret har ikke kun efterladt smil og gode minder efter deres besøg i Grønland.

For en række borgere kan nu også pryde sig med én af kongehusets fineste hæderstegn.  

Under det kongelige besøg tildelte kong Frederik X nemlig det fornemme Ridderkors af Dannebrogordenen til otte personer.

Én af dem er børnetalsmand Aviaja Egede Lynge. Og det kom som noget af en overraskelse for hende, fortæller hun.

- Jeg havde aldrig forestillet mig sådan noget. Hvis jeg skal være ærlig, så troede jeg, at det kun er ældre mennesker, der har arbejdet i 50 år, der får sådan noget. Jeg er heller ikke den største royalist, så det var overraskende, og der var mange var mange tanker, der fløj rundt.

De modtog Ridderkorset

  • Hans Aron Jensen, forhenværende hotelejer i Qaanaaq
  • Julie Præst Wilche, rigsombudsmand
  • Jakob Rohmann Hard, protokolchef I Departementet for Udenrigsanliggender
  • Sivert K. Heilmann, forhenværende borgmester
  • Mimi Karlsen (IA), formand for Inatsisartut
  • Aviaja Egede Lynge, børnetalsmand
  • Gitte Adler Reimer, rektor for Ilisimatusarfik - Grønlands Universitet
  • Inge Bisgaard, museumsinspektør for Grønland Nationalmuseum

Da overraskelsen først havde lagt sig, meldte de næste store følelser sig.

- To dage før blev jeg meget rørt. Både min afdøde bedstefar og min oldefar har også fået det. Og også fordi, at det nu bliver givet til en kvinde i familien, siger hun.

Selvom Aviaja Egede Lynge modtog ridderkorset som en anerkendelse af hendes arbejde som børnetalsmand, så tilfalder hæderen ikke kun hende, mener hun.

- Jeg modtager den også på vegne af mine kolleger, min familie og ikke mindst alle de familier og børn, der har vist deres tillid og henvendt sig om de tungeste ting i deres liv. De fortjener anerkendelse for deres mod til at henvende sig. Som børnetalsmand er jeg budbringer, jeg skaber ikke historierne selv, men giver dem videre.

Anerkendelse og vigtig opmærksomhed

En anden, der nu kan hænge den flotte medalje på brystet, er Inge Bisgaard, der er museumsinspektør ved Grønlands Nationalmuseum. Hun fik, ligesom Aviaja Egede Lynge, overrakt ridderkorset af kongen ombord på Kongeskibet Dannebrog, da det lå til kaj i Nuuk. 

Hun modtog ordenen som en anerkendelse af hendes arbejde med bevaring og formidling omkring kulturhistoriske bygninger i Grønland.

- Det er en fantastisk oplevelse at opleve. Og bare det at byggekulturarven er blevet bemærket og anerkendt med sådan en fornem orden, det er så dejligt at mærke, siger hun.

Hun håber samtidig, at den fornemme hæder kan være med til at give lidt ekstra opmærksomhed på hendes arbejde med de historiske huse.

- Det har en ret stor betydning, for på den måde bliver det mere synliggjort, at vi har den kulturskat her i landet. Så jeg håber, at der kommer en større opmærksomhed omkring, hvor vigtigt det er, at vi passer godt på den.

Det er ikke første gang, at Inge Bisgaard er blevet royalt hædret for sit arbejde. I 2022 modtog hun den arkitektoniske kulturarvspris ”Prins Henriks Europa Nostra Danmark Prisen”, som hun fik overrakt af Prins Joachim.