Fertilitetsbehandling på finansloven: Nu bliver rejsen også betalt

Naalakkersuisoq for sundhed, Mimi Karlsen, regner med, at barnløse par kan få støtte til behandling fra starten af 2024.
- Det er meget følelsesladet, og man er virkelig presset, hvis man ikke kan få børn og ikke kan få hjælp, siger naalakkersuisoq for sundhed, Mimi Karlsen. Foto © : KNR / Carsten Faurschou
10. august 2023 14:06

I 2019 stoppede støtten til IVF- og ICSI behandling for ufrivilligt barnløse i Grønland. Behandlingen foregik i Danmark.

Tilbuddet blev stoppet, fordi folk selv skulle betale for flybilletter og ophold i Danmark – og så var der ikke længere lige behandling for alle i Grønland, var argumentet. 

Men med det nye finanslovsforslag har piben fået en anden lyd. Der er nemlig afsat 8,7 millioner kroner til fertilitetsbehandling i Danmark, inklusive rejse og ophold.

- Problemet dengang var, at man selv skulle finde et sted at bo. Det vil sige, at dem der har råd til det, er dem, der kan få hjælp til behandling. Med finanslovsforslaget bliver det ændret til, at det er et tilbud under sundhedsvæsnet, og når det er det, så skal det være lige for alle, siger Mimi Karlsen (IA), naalakkersuisoq for sundhed.

På forårssamlingen 2023 andenbehandlede Inatsisartut et forslag om at genindføre støtten til fertilitetsbehandling, hvor flybilletter og ophold også bliver betalt af selvstyreret. 

Samtlige partier bakkede forslaget op, og derfor har naalakkersuisut afsat penge i det nye finanslovsforslag.

- Når det er Inatsisartuts beslutning, så skal der føres penge til det. Og vores finanslovsforslag lyder på, at vi giver 8,7 millioner kroner til området, siger Mimi Karlsen.

Fertilitetsbehandling

Medlem af Inatsisartut Anna Wangenheim fra Demokraatit fremsatte på efterårssamlingen 2022 et forslag om, at Selvstyret skal betale for rejser og ophold såvel som behandlingen, når ufrivilligt barnløse skal til Danmark til IVF- og ICSI- behandling.

Sundhedsvæsnet har beregnet, at 40 par vil kunne blive henvist til fertilitetsbehandling hvert år.

I 2019 lavede naalakkersuisut et estimat på, hvor meget det vil koste at sende de 40 par til Danmark. Det blev estimeret til 6.000.000 kroner årligt.

Selve behandlingen koster 50.000 kroner.

I forbindelse med første behandling af forslaget sagde naalakkersuisoq for sundhed, Mimi Karlsen, at nye beregninger viser, at det vil koste 8.750.000 kroner årligt at tilbyde fertilitetsbehandling i Danmark.

På forårssamlingen 2023 pålagde Inatsisartut naalakkersuisut at finde penge til at tilbyde IVF- og ICSI- behandling inklusive rejse og ophold på sundhedsvæsnets regning.

På forslaget til finansloven er der afsat 8,7 millioner kroner til området.

Sundhedsvæsnet har beregnet, at 40 par vil kunne blive henvist til fertilitetsbehandling hvert år.

Behandlingen koster 50.000 kroner

Mimi Karlsen forventer, at tilbuddet kan træde i kraft allerede fra starten af næste år. Dermed vil der være gået over fire år siden, at ufrivilligt barnløse par sidst kunne få støtte til behandling.

Behandlingen alene koster 50.000 kroner, og så kommer billetter, overnatninger og medicin oveni. 

Derfor glæder Mimi Karlsen sig over, at barnløse par snart kan modtage hjælp.

- Det er meget følelsesladet, og man er virkelig presset, hvis man ikke kan få børn og ikke kan få hjælp, så på den måde hjælper det jo en hel del familier til at kunne forny sig med et barn, siger hun.

Naalakkersuisoq for finanser, Naaja Nathanielsen (IA), præsenterede tirsdag forslaget til en ny finanslov for 2024. Den skal godkendes til november. 

Hvad er IVF og ICSI-behandlinger?

IVF kaldes på dansk også reagensglasbehandling eller reagensglasbefrugtning.

ICSI anvendes, når sædkvaliteten er svært nedsat, eller hvis der har været meget få befrugtede æg i en tidligere behandling med almindelig IVF. Ved ICSI indsprøjtes en enkelt udvalgt sædcelle i hvert af de udtagne æg.