Far til barn i vuggestue bekymret over manglende pædagoger

Rengørings- og køkkenmedhjælpere må hjælpe til i vuggestue i Nuuk, fordi der mangler pædagoger. Sådan er realiteterne, siger lederen.

Mange pædagogstillinger står ubemandet i landets vuggestuer og børneinstitutioner.

Ifølge tal fra NPK, som er landet fagforening for pædagoger, er en knap halvdelen af pædagogstilingerne i Kommuneqarfik Sermersooq, Qeqqata Kommunea og Kommune Kujalleq sidste år ubesatte. Og det problem kender de udmærket godt i vuggestuen Ungaavaraq i Nuuk.

Hendes øjne virkede slukkede

Og det kan forældrene se, når de henter deres barn. Inuk Silis Høegh er far til en pige, som lige er fyldt et år. Og han kan mærke, at hun er påvirket, når der ikke er nok pædagoger på arbejde i vuggestuen. Det fortæller han til debatprogrammet Inuaat Tillinerat Oqalliffik.

- Da vi hentede vores datter, havde hun sut i munden, og det så ud som om, hun lige havde grædt. Hun bruger ellers ikke sut til hverdag. Hun virkede fjern - det var som om hendes øjne var slukkede. Da vi kom ud, brugte vi en time på at få hende til at blive sig selv igen.

- Måske havde hun krybet ind i sig selv for at forsvare sig selv. Vi ser det ikke som noget sundt, og det er meget bekymrende, siger Inuk Silis Høegh.

Inuk Silis Høegh sammen med sin et år gamle datter. Foto: Malik Brøns

 

Han siger, at han ofte set rengørings- og køkkenmedhjælperne hjælpe til med at modtage børnene, når han afleverer datteren i vuggestuen om morgen.

LÆS OGSÅ Mangel på pædagoger er kritisk og utrygt

Og det anerkender vuggestuens leder:

Fire ansatte til 30 børn

- Det, Inuk fortæller, er sandt. Og jeg er taknemmelig, at det er kommet frem. Sådan er realiteterne, siger Elisabeth Dahl, der er leder i vuggestuen Ungaavaraq, til Inuiaat Tillernerat Oqalliffik.

Elisabeth Dahl er leder af vuggestuen Ungaavaraq. Foto: Malik Brøns

 

Vuggestuen er hårdt ramt af personalemangel, fordi syv ansatte stoppede i vuggestuen i løbet af sommeren, siger lederen.

På en dag i september talte hun fire ansatte til 30 børn.

Gammelt problem

Problemet er dog ikke nyt.

- Jeg undersøgte tallene for 2017 og 2018 for at sammenligne med situationen i dag. Og det viste sig, at tallene var de samme dengang. Så jeg noterede det, for at få det ud, siger Elisabeth Dahl.

Inuk Silis Høegh og andre forældre har taget kontakt til kommunen i håb om at gøre forholdene i vuggestuen bedre.

LÆS OGSÅ Pædagoger stresses af manglende kolleger

Og det arbejdes der på, siger fungerende fagchef i Kommuneqarfik Sermersooqs forvaltning for børn og skole, Karno Lynge, til radioprogrammet Inuiaat Tillernerat.

Misrøgt område skal forbedres

Hun siger, at mulighederne for at få en personalebolig med i stillingen er blevet bedre, og der bliver holdt møder med vuggestuerne.

Og så er en fagchef på vej der skal tage sig af daginstitutionerne. Ifølge Karno Lynge er forvaltningen for børn og skole blevet delt op efter at have været sammen i seks år. Den kommende forvaltning for daginstitutioner får en fagchef fra 1. december.

- Så kan vi få et bedre indblik i området, som man måske kan sige har været misrøgtet i mange år, siger Karno Lynge til radioprogrammet Inuiaat Tillernerat på KNR-radio.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt