Fangere i Qaanaaq og Ittoqqortoormiit må skyde ulve hele året

Torsdag godkendte Naalakkersuisut en ny ulvebekendtgørelse. Den betyder, at erhvervsfangere i Qaanaaq’s og Ittoqqortoormiit’s forvaltningsområder må fange ulve hele året.
Det er dog kun i de to pågældende forvaltningsområder, at der må fanges ulve. I resten af landet er ulven fredet. Foto © : Outward_bound/Flickr Creative Commons
Skrevet af Anders Dall
11. september 2020 17:40

Naalakkersuisut har godkendt en ny ulvebekendtgørelse. 

Den betyder, at erhvervsfangere i Qaanaaq’s og Ittoqqortoormiit’s forvaltningsområder må fange ulve hele året.

Bekendtgørelsen skal sørge for at mindske ulvenes forstyrrelser af fangstdyr, der har betydning for forsyningen af kød i begge forvaltningsområder. Det oplyser selvstyret i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Polarulven i Grønland er en bestand for sig

Det er dog kun i de to pågældende forvaltningsområder, at der må fanges ulve. I resten af landet er ulven fredet.

I bekendtgørelsen fremgår det, at det er Naalakkersuisut, som fastsætter et loft for kvoten på ulvefangst. Omfanget af den kvote vil først blive offentliggjort på et senere tidspunkt, oplyser selvstyret.

Naturinstituttet: Ikke nok viden om fangst af ulve

Men fastsættelsen af kvoten skal ske under hensyntagen til blandt andet biologisk rådgivning fra Grønlands Naturinstitut, hedder det i bekendtgørelsen.

LÆS OGSÅ Skyd ikke ulvene - undersøg dem i stedet

I Grønlands Naturinstituts seneste rådgivning vedrørende ulve fra 2019 lød konklusionen, at der på daværende tidspunkt ikke var nok viden for at dokumentere at en eventuel fangst af ulve ville være bæredygtig.

Instituttet anbefalede på det tidspunkt, at eventuelt fangst af ulve i Grønland først starter, når man har en ide om bestandens størrelse, og det kan dokumenteres at fangsten er bæredygtig.

De nye regler for ulvefangst træder i kraft i dag, fredag.