Fanger ser frem til kvoter på marsvin: Så er der måske flere til os

63-årig erhvervsfanger fra Maniitsoq, Svend Heilmann er enig med Naalakkersuisuts planer om at forvalte marsvinsfangsten med kvoter, så længe erhvervsfangere får flere kvoter end fritidsjægere.
Udover nar- og hvidhvaler, som der allerede er rådgivning om, er det første gang, at man vil rådgive om småhvaler, skriver Naalakkersuisut.
Skrevet af Andreas Wille
16. januar 2022 11:03

Der er ingen begrænsninger på, hvor mange marsvin man må fange her i Grønland.

Den lille hval, der er en yndet føde for hajer, spækhuggere og mennesker, ses ofte på den grønlandske vestkyst, især om sommeren.

Men fra næste år vil Naalakkersuisut gerne indføre marsvin-kvoter fra næste år. Det vil sige, at Naalakkersuisut vil kontrollere hvor mange marsvin der må fanges.

Og det er 63-årige Svend Heilmann enig med. Det er nødvendigt, siger han.

- Jeg håber virkelig, at der hurtigst muligt bliver indført kvoter på marsvin. Og man bør forbyde fangst af marsvin med unge. På denne måde kan bestanden vokse, siger 63-årige Svend Heilmann, som bor i Maniitsoq.

Marsvinfangst i Maniitsoq

Svend Heilmann og hans landsmænd i Maniitsoq kender nemlig meget til marsvinsfangst. Ifølge Selvstyrets fangstregister, så er der blevet fanget flest marsvin ved Maniitsoq i perioden fra 2010 til 2020.

Tallene for den periode viser, at der nemlig blev fanget 11.215 marsvin ved byen. Alene i 2020 blev der fanget 1.107.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut vil forvalte fangsten af marsvin

Aqqaluaq B. Egede (IA), der er naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, fortalte onsdag, at han og Naalakkersuisut gerne vil forvalte fangsten af marsvin bæredygtigt, så der også er nok til de kommende generationer.

- Der kommer mere og mere fokus på bæredygtighed rundt om i verden, og nu gælder det også marsvin, sagde naalakkersuisoq for fangst og fiskeri, Aqqaluaq B. Egede (IA).

Håber på flere kvoter til erhvervsfangere

I 2019 blev der fanget 2.774 af den lille hvalart i hele vestkysten.

NAMMCO-s videnskabelige komité anbefaler dog, at der i det område kun skal fanges 1.869 marsvin om året.

Om Naalakkersuisut vil følge den anbefaling vil naalakkersuisoq for fisker og fangst på nuværende tidspunkt ikke svare på.

Tilbage til fanger, Svend Heilmann, så håber han, at de, der har erhvervsfangerbevis, får flere kvoter end fritidsjægerne.

- Hvis der bliver begrænsninger på fangsten af marsvin, håber jeg ikke, at der kommer for store begrænsninger på hvor mange marsvin, erhvervsfangerne må fange, siger Svend Heilmann.

Udover nar- og hvidhvaler, som der allerede er rådgivning om, er det første gang, at man vil rådgive om småhvaler, skriver Naalakkersuisut.