- Jeg mener, at det er meget vigtigt at bliver fastsat kvoter op. Og det passer den grønlandske kultur godt, siger Aqqaluaq B. Egede.Foto: KNR

Naalakkersuisut vil forvalte fangsten af marsvin

Marsvinsfangst har indtil nu været uden begrænsninger, men det vil Naalakkersuisut ændre på fra næste år.

Der har Indtil nu ikke været begrænsninger på fangst af marsvin i Grønland. Men det skal der fremover være på Grønlands vestkyst. For fra næste år vil Naalakkersuisut begynde at give kvoter til fangst af marsvin.

- Der kommer mere og mere fokus på bæredygtighed rundt om i verden, og nu gælder det også marsvin, siger naalakkersuisoq for fangst og fiskeri, Aqqaluaq B. Egede (IA).

Ifølge fangstregistret, der kan ses i Naalakkersuisuts høringsportal, er der fra 2011 til 2019 fanget 22.746 marsvin i hele Grønlands vestkyst. Af dem er 2.774 fanget i 2019.

NAMMCO-s videnskabelige komité anbefaler, at der i det område kun skal fanges 1.869 marsvin om året.

Men om den anbefaling skal følges, vil naalakkersuisoq ikke svare på.

- Inden jeg udtaler mig, vil jeg gerne se nærmere på, hvilken undersøgelse det er og hvordan man er kommet frem til det tal, siger Aqqaluaq B. Egede.

LÆS OGSÅ Regler for fangst på små hvaler på vej

Det bliver ikke anbefalet at sætte grænser for fangst af marsvin på østkysten. Men det betyder ikke, at der ikke kommer kvoter, siger naalakkersuisoq for fangst. Politisk besluttede kvoter for marsvin-fangst på østkysten er en mulighed.

Gennem fangstregistre for marsvin, fremgår det, at marsvin er det dyr blandt småhvaler, der bliver fanget næstflest af, næst efter nar -og hvidhvaler.

Og netop på grund af det, finder Naalakkersuisut det vigtigt, at der bliver fastsat kvoter op for fangst af marsvin.

- Jeg mener, at det er meget vigtigt at bliver fastsat kvoter op. Og det passer den grønlandske kultur godt, siger Aqqaluaq B. Egede.

Naalakkersuisut oplyser, at det er første gang, at man vil rådgive om småhvaler, udover nar- og hvidhvaler, som der er rådgivning om.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl