De nordatlantiske mandater spillede en helt afgørende rolle ved folketingsvalget i 1998. Foto: Simon UldumFoto: Simon Uldum

FAKTA: Nordatlanten har før afgjort dansk valg

For 21 år siden afgjorde et færøsk mandat folketingsvalget. Alle fire nordatlantiske mandater genopstiller.

Fire af de 179 mandater i Folketinget skal findes af vælgerne i Grønland og på Færøerne.

* De nordatlantiske mandater spillede en helt afgørende rolle ved folketingsvalget i 1998. Med blot 176 personlige stemmer flere end lagmand Edmund Joensen fra det borgerlige Sambandspartiet sikrede den færøske socialdemokrat Jóannes Eidesgaard sig det afgørende mandat.

Det betød, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) havde fundet det afgørende 90. mandat og kunne fortsætte på bekostning af Venstres leder, Uffe Ellemann-Jensen.

LÆS OGSÅ Folketinget har vedtaget et hav af nye regler for Grønland siden valget i 2015

* Af de fire nuværende nordatlantiske mandater har færøske Sjúrdur Skaale på forhånd meldt ud, at han vil pege på Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, som statsminister. Det samme har Siumuts kandidater i Grønland, og Atassut peger på Lars Løkke. 

* De øvrige kandidater vil støtte den statsministerkandidat, der vil give Grønland og Færøerne de bedste vilkår.

* En meningsmåling i maj fra det færøske analyseinstitut Spyr.fo gav det ene mandat fra Færøerne til det borgerlige Sambandspartiet, der er tilknyttet Venstre, mens der var næsten dødt løb om det andet mellem Uafhængighedspartiet, der ønsker færøsk selvstændighed, og Socialdemokratiet. Det konservative Folke-flokken spås også en mulighed.

LÆS OGSÅ Grafik: Det laver grønlandske politikere i Folketinget

Alle fire folketingsmedlemmer fra Grønland og Færøerne genopstiller.

* GRØNLAND: Her er det Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit (IA) og Aleqa Hammond fra Nunatta Qitornai.

Aleqa Hammond blev i 2015 valgt til Folketinget for Siumut, men blev ekskluderet af partiet, da det kom frem, at hun havde brugt sit kreditkort fra Folketinget til private indkøb.

Efter en periode som løsgænger sluttede Aleqa Hammond sig i 2018 til partiet Nunatta Qitornai.

LÆS OGSÅ I tvivl om hvem du skal stemme på? Mød kandidaterne her

Aleqa Hammond har i valgperioden indgået en aftale med Venstre, der sikrede, at regeringen ikke kom i mindretal. Til gengæld blev hun formand for Grønlandsudvalget.

IA har stillet krav om, at der udpeges en arktisk minister, og at denne person kommer fra Grønland.

* FÆRØERNE: Foruden Sjúrdur Skaale fra Socialdemokratiets færøske søsterparti (Javnaðarflokkurin) er Færøerne repræsenteret af Magni Arge fra Uafhængighedspartiet (Tjóðveldi).

Magni Arge afløste umiddelbart efter valget i 2015 Høgni Hoydal, der trak sig, fordi han ikke ville sidde både i Folketinget og i Lagtinget på Færøerne.

Kilder: Folketingets hjemmeside, Spyr.fo, Ritzau.

Kommentarer