Første vaccinestik mod Covid-19 bliver givet mandag

- Der bliver prioriteret benhårdt, siger landslægen om planen for den første uge, hvor der skal gives vacciner i Grønland. Første stik bliver i Nuuk og Ilulissat.
I denne uge bliver udvalgte borgere i Nuuk og Ilulissat tilbud en vaccine mod Covid-19. Arkivfoto. Foto © : Claus Bech/Ritzau Scanpix
03. januar 2021 12:28

I sidste uge landede en helt speciel kasse i Grønland. Den var fuld af 975 doser af vaccine mod covid-19, som skal bruges i denne uge.

Det første stik bliver givet mandag formiddag på alderdomshjemmet Ippiarsuk i Nuuk, hvor den første person i Grønland skal stikkes i armen. 

Stikket er starten på en travl uge i sundhedsvæsenet, fortæller landslæge Henrik L. Hansen.

- Vi har godt 1000 doser, og dem vil vi bruge allesammen, fordi vi satser på, at der kommer nye forsyninger til den anden dosis, som skal gives efter tre uger, siger han. 

Man skal nemlig have vaccinen to gange, før den virker.

LÆS OGSÅ Coronavacciner klar til alderdomshjem: Beboere glæder sig

Først er det de ældre og personalet på Ippiarsuk, der står for tur, og så er det videre til personalet på Sana. Tirsdag bliver den første stukket i Ilulissat, hvor også borgerne på alderdomshjemmet kommer i første række. 

- Der bliver prioriteret benhårdt, siger landslægen.

Borgere bliver kontaktet 

Sundhedsmyndighederne arbejder ud fra en strategi, der hedder, at de mest udsatte skal vaccineres først. Det gælder beboerne på alderdomshjemmene, borgere på 75 år eller over og det personale, der omgiver dem.

Derefter er det folk, der er i en såkaldt risikogruppe som for eksempel dem med lungesygdomme, hjertesygdomme eller sukkersyge, der står for tur. 

- Det er fordi det er dem, der er i størst risiko for at blive alvorligt syge. Det, vi er mest betænkelige ved her i landet, er, at vi pludselig står med en større gruppe alvorligt syge, som vi ikke har ressourcer til at behandle, uddyber landslægen.

LÆS OGSÅ Fra lav sandsynlighed til nedlukning: En pandemi banker på

Man skal ikke selv henvende sig, hvis man er i en af ovenstående grupper. Så bliver man kontaktet af myndighederne og spurgt, om man vil vaccineres. Det er nemlig noget, som man selv vælger, om man vil eller ej, selvom sundvæsenet og landslægen anbefaler, at man tager imod vaccinen.

Når vaccinen skal ud til mindre byer og bygder på kysten er det ikke sikkert, at det bliver de ældste først. Så vil det formentlig være alle, der får tilbudt vaccinen samtidig.

Håber på ny godkendelse

Det er medicinalvirksomhederne Pfizer og Biontech, der står bag den vaccine, som er kommet til landet fra Danmark. Men den er svær at håndtere. 

Den skal opbevares under helt særlige forhold ved minus 80 grader, den skal fortyndes, før den kan bruges, og derfor håber landslægen på, at en anden vaccine fra Moderna bliver godkendt i næste uge.