Færøerne ønsker større samarbejde med Grønland

Gårsdagens valg interesserer færingerne. Lagmand Kaj Leo Johannesen mener, at Færøerne og Grønland bør samarbejde langt mere om især de økonomiske udfordringer.

FÆRØERNE: Færøernes regeringsformand, lagmand Kaj Leo Holm Johannesen fra partiet Sambandsflokkurin, ønsker dagen derpå Grønland tillykke med valget:

- Jeg må selvfølgelig fra hjertet som regeringsleder på Færøerne give min hilsen til de grønlandske partier og til det grønlandske folk og ønske dem alt det bedste, som de måtte få i fremtiden og med fremtidens udfordringer, siger lagmanden til KNR.

Og udfordringer er der nok af for Grønland. Det erkender Johannesen, men påpeger, at især de økonomiske og ressourcemæssige udfordringer er nogle, man kender på Færøerne. Og som Grønland og Færøerne i fremtiden bør ser på i et stærkere samarbejde.

- Jeg tror faktisk, at vi kan lære så meget af hinanden, for vi er bundet af vores naturresourcer. Alt i vores økonomi bunder faktisk i, hvordan vi behandler naturressourcer, og hvordan naturressourcerne og verdensmarkedspriserne opfører sig.

Færøerne kom godt ud af krise

Færøerne har  selv været igennem en hård økonomisk krise inden for de senere år. Mens den globale, økonomiske krise næsten gik uden om Grønland, blev færingene ramt af finanskrisen i 2008/09. Men det selvstyrende land har reddet sig ud af den.

- Heldigvis kan man sige, at vi er kommet godt igennem den og har fået en vækst i vores økonomi på mellem fire og fem procent. Og vi har fået arbejdsløsheden ned på mellem 3,6 - 3,3 procent. Så i øjeblikket går det godt. Men på samme måde som i Grønland, kender vi op- og nedture i vores økonomi, så Færøerne og Grønland kan ikke kigge på de europæiske økonomier eller den danske økonomi, for den kan slet ikke sammenlignes med de økonomiske udfordringer, som Færøerne og Grønland står over for, siger Kaj Leo Holm Johannesen.

Ønske om fælles frihandelsaftale

I stedet bør Grønland se nærmere på den frihandelsaftale, som Færøerne og Island allerede har indgået. Det kan være med til at styrke både eksporten og samarbejdet mellem landene i Nordatlanten, mener Kaj Leo Holm Johannesen.

- Vi har ønsket, at Grønland også - hvis de er interesseret - kunne være med, så vi kunne få et frimarked imellem landene, siger han.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt