Fængselsforbundet: Ikke længere et problem at finde betjente til anstalten

I Anstalten i Nuuk er der 44 fængselsbetjente. I 2019 var der kun 28. Årsag: Lønforhøjelse.
Anstalten i Nuuk modtog ved seneste ansøgningsrunde 35 ansøgere til én stilling, meddeler Fængselsforbundet. Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
05. august 2022 06:39

I efteråret 2019 manglede Anstalten i Nuuk 40 procent af sin bemanding. 

Anstalten blev nødt til at bruge medhjælpere hentet ind fra gaden for at klare de daglige opgaver.

I dag ser det anderledes ud. Rekrutteringsproblemerne er væk, og i Anstalten i Nuuk er der 44 fængselsbetjente. I 2019 var der kun 28.

Det skriver Fængselsforbundet i en pressemeddelelse. 

Årsagen er et lønløft, som anstaltsbetjentene har fået i 2020. 

Sammenligning af lønniveauer fra før 2020:

  • En anstaltsbetjent i Grønland med mellem nul og to års anciennitet tjente før 2020 i gennemsnittet 19.365 kroner om måneden inklusive faste tillæg.
  • En fængselsbetjent i Danmark med mellem nul og to års anciennitet tjener i gennemsnittet 24.769 kroner om måneden inklusive faste tillæg.
  • Forskellen var på 5400 kroner.
  • De ansatte i Grønland har en arbejdstid på 40 timer om ugen, mens fængselspersonalet i Danmark har en arbejdstid på 37 timer om ugen.
  • I 2019 indgik et flertal i Folketinget en aftale om et udligningstillæg til de grønlandske anstaltsbetjente frem til og med 2023. Tillægget bragte lønnen op på samme niveau som en fængselsbetjent i Storkøbenhavn.
  • Pengene til tillægget kom fra Nordatlantpuljen, som - udover 38,4 mio. kroner til anstaltsbetjentene - også gav 10,8 mio. kr. til lønstigninger hos Grønlands Politi frem til 2023.

Kilde: Kriminalforsorgen, Justitsministeriet

- Lønløftet har 100 procent gjort en forskel. Vi oplever, at det har været med til, at vi har fået flere nye, gode anstaltsbetjente og beholdt færdiguddannede kollegaer, siger tillidsrepræsentant Ikitannguaq Kruse Høiberg.

I alt blev der afsat 38,4 millioner kroner til lønstigninger - og før aftalen var lønnen i Grønland markant ringere end i Danmark. 

- Vi har i den grad presset på for at hjælpe vores grønlandske medlemmer. Mange af dem blev nødt til at have to job på grund af det lave lønniveau, siger Bo Yde Sørensen, som er formand for Fængselsforbundet, i pressemeddelelsen. 

Pensionister fra Danmark lappede huller

Anstalten i Nuuk har tidligere været under massivt pres. Den åbnede i foråret 2019 med landets første lukkede afdeling for de farligste kriminelle. Men der var massive problemer med at få besat betjent-stillingerne. 

Derfor blev seks pensionerede betjente og fem fængselsbetjente fra Herstedvester sendt til Nuuk for at lappe huller i vagtplanen.

LÆS OGSÅ Endelig: Anstaltsbetjente bliver forgyldt til jul

De skulle blandt andet hjælpe, da det store antal ansatte, der på det tidspunkt stadig var under uddannelse, i perioder skulle tilbage på skolebænken.

42 ansatte var der på anstalten i Nuuk. 1. november 2019 var 20 af dem stadig var under uddannelse.

I juni året efter var situationen stadig presset. 1. juni 2020 var der ansat 31, hvoraf 15 var under uddannelse.

Sygefravær er nu det største problem

Ifølge Kriminalforsorgen i Grønland er normeringen på 49 betjente til anstalten i Nuuk. Og en dagligdag med stor mangel på kolleger fik Taatsi J. Lynge, der var tillidsmand på anstalten, til at sygemelde sig med stress. 

I kroner og øre har en prøveansat betjent i Kriminalforsorgen fået en lønstigning på cirka 46.800 kroner om året før skat.

 

En fastansat anstaltbetjent har fået et sted mellem 70.000 og 85.000 kroner mere i løn om året før skat - afhængig af anciennitet.

Men det har altså ændret sig til det bedre.  

- Når det er sagt, så er alt ikke rosenrødt på Anstalten i Nuuk, siger tillidsrepræsentant Ikitannguaq Kruse Høiberg.

- Lige nu fylder sygefraværet meget. Det er med til at presse vores dagligdag, men det gælder ikke kun i Kriminalforsorgen i Grønland. Det er desværre et samfundsproblem.

 

Foto © : KNR

Anstalten i Nuuk.