Fåreavler: Kvæg er fremtiden

Hellere kvæg end får, lyder det fra Sofus Frederiksen, der fra næste år udelukkende vil avle kvæg.
Kvægdrift er fremtiden for Sofus Frederiksen i Narsaq, der har avlet får siden 1997. Foto © : John Rasmussen, Narsaq foto.
14. juli 2016 08:11

Neqi A/S mangler slagtelam for at kunne være økonomisk bæredygtig og bevare arbejdspladserne på slagteriet.

Læs også Neqi beder Selvstyret om krisehjælp

En af de fåreavlere, der fra næste år ikke længere vil levere lam til slagteriet Neqi A/S er Sofus Frederiksen fra Narsaq. Han har besluttet sig for helt at droppe at holde får og i stedet satse på kvæg-avl, fortæller han KNR.

- Lige nu er jeg i gang med de sidste får. Til vinter, når de sidste får og lam er sendt til slagtning, så er det slut med lamme/får-virksomhed for mig, siger fåre- og kvægavler Sofus Frederiksen, der har været fåreavler siden 1997.

- Det landområde vi har, er for lille til at avle lam og får og have en okse-farm på samme tid, forklarer Sofus Frederiksen, der er en ud af tre kvægavlere i Sydgrønland.

 

Langsom udvikling

I 2010 begyndte han at udvide sin besætning med kvæg, og flere medier bragte nyheden, da hans grønlandske oksekød fra den irske race Dexter første gang blev solgt fra kølediskene i Brugseni i Nuuk i november 2010.

Læs også Brugsen byder på grønlandsk oksekød

Og nu vil Sofus Frederiksen altså realisere sin vision fra dengang om udelukkende at levere oksekød til kødspisere her i landet.

Det er dog ikke uden problemer at være kvæg-avler på vores breddegrader. Og slagteriet Neqi A/S må sandsynligvis væbne sig med tålmodighed, hvis de manglende lam skal erstattes med oksekød.

- Det tager længere tid at avle okser i forhold til at avle får. Så lige nu er vi meget tålmodige, siger Sofus Frederiksen.

Udover at kvæg er længere tid end får om at formere sig, koster det omkring 25.000 kroner at importere en enkelt okse, ifølge Sofus Frederiksen, hvis bestand af kvæg i øjeblikket tæller 90 okser.

 

Forhandler kontrakt

I øjeblikket er kvægavleren fra Narsaq ved at genforhandle en kontrakt med Brugseni om at levere kød.
Kontrakten blev indgået i 2010, og den har Sofus Frederiksen har været glad for:

- Kontrakten med Brugseni hjalp med at importere kvæget, og det har været betryggende at vide, hvor det slagtede kød ender, lyder det fra Frederiksen.

Han er gift med Siumut-medlem af Inatsisartut, Suka K. Frederiksen. Hun har jævnligt spurgt til Naalakkersuisuts holdning til at udvikle fåreholdererhvervet.

Senest den 1. juli i år er der røget en byge af §37-spørgsmål afsted, der handler om fåreholdere samt støttemulighederne for at oprette alternative dyrehold.