Neqi beder Selvstyret om krisehjælp

Manglende lam er ved at koste slagteriet i Narsaq livet. De seneste år er antallet af indhandlede lam gået så kraftigt ned, at Neqi har måttet importere afgiftbelagte udenlandske lam for at holde beskæftigelsen i oppe.
11. juli 2016 07:40

Men det har kun fået slagteriets gæld på over 70 millioner kroner til at stige:

Siden det nye slagteri blev besluttet i 2011, er det kun gået tilbage med antallet af indhandlede grønlandske lam.

Smertegrænsen er nået, oplyser Neqi's direktør, Per Jensen:

- Vi allerede på nuværende tidspunkt udfordret på at kunne levere et positivt resultat.

Resultatet vil også være negativt selv om servicekontrakten med Selvstyret på to millioner kroner årligt regnes med, understreger Per Jensen.

 

Læs også Narsaq får moderne slagteri

 

Businesscase holder ikke

I 2011 forventede politikerne ellers, at der hvert år skulle slagtes 23.000 lam og 1500 moderfår, der ikke var fødedygtige mere.

Siden er antallet af lam faldet til 18.400 sidste år, og måske endnu færrre i år.

Hvorimod der i 2014 blev indhandlet 2300 moderfår. Det viser at nogle af fåreavlerne allerede har opgivet deres erhverv, siger Per Jensen:

- Det er konkret dokumenteret, at det er fåreholdere, der er stoppet og dermed afhænder både lam og moderfår.

 

Tynget af gæld

Det er da heller ingen hemmelighed, at fåreavlerne er tynget af stor gæld.

Ifølge en rapport fra Departermentet for Fiskeri, Fangst og Landbrug har op mod halvdelen af fåreholderne millionstore ESU-lån, som bremser dem i at foretage nye investeringer, siger formand for Landsbrugsrådet og selv fåreavler, Niels Lund:

- Vi ved, at flere af fåreholderne i dag bærer rundt på gammel gæld. Ikke kun deres egen gæld, men også den gæld de har arvet fra fåreholderstedets tidligere ejere. Gælden er blevet en hæmsko, der igen begrænser deres udviklingsmuligheder, siger Niels Lund, formand for Landbrugsrådet.

Gælden spærrer altså for generationsskifter, der ellers kunen bringe nyt blod i fåreavler-erhvervet.

- Og dermed er der ikke udsigt til vi kan forvente at få flere grønlandske lam til slagtning, siger Neqis direktør, der senest har måttet importere 10.000 lam fra Island for at opretholde beskæftigelsen.

 

Læs også Landbrugsrådet kritiserer manglende gældssanering

 

Afslag på afgiftfritagelse

Derfor har Neqi nu bedt Selvstyret om at få servicekontrakten forhøjet med 3,5 millioner kroner, efter at have fået afslag på en ansøgning om at slippe for importafgiften på udenlandske lam for et tilsvarende beløb:

- Grunden til at vi virkelig går hårdt til Selvstyret omkring det her, det er at vi også ønsker at beholde arbejdspladserne i Narsaq. Vi ønsker jo ikke kun at have 70 ansatte i halvanden måned om året, siger Per Jensen, direktør for slagteriet Neqi.