For få pædagoger: Kommuneqarfik Sermersooq bryder loven

Så længe pædagogerne ikke får en bedre løn, vil manglen på dem blive ved. Det siger formand for Kommuneqarfik Sermersooqs udvalg for børn og skole, Michael Rosing (SA).
Det er ikke godt nok, og det har det aldrig været, siger Michael Rosing, der er formand for Kommuneqarfik Sermersooqs udvalg for børn og skole, om pædagogmangel i vuggestuen Ungaavaraq i Nuuk. Foto © : KNR / Malik Brøns
20. november 2019 06:27

Ifølge loven skal der være mindst være tre medarbejdere, én pædagog, én pædagogisk uddannet og én medhjælper til at passe 12 vuggestuebørn.

Men det er ikke tilfældet i vuggestuen Ungaavaraq i Nuuk. Vuggestuens leder noterede en septemberdag, at der var fire medarbejdere til at passe 30 børn. Og dermed bryder kommunen loven. 

LÆS OGSÅ Far til barn i vuggestue bekymret over manglende pædagoger

- Det er ikke godt nok, og det har det aldrig været, siger Michael Rosing (Samarbejdspartiet), der er formand for Kommuneqarfik Sermersooqs udvalg for børn og skole. 

Michael Rosing siger, at kommunen gør, hvad den kan, for at løse problemet med pædagogmanglen. Den har bare ikke formået at løse problemet, for der mangler pædagoger over alt i landet, siger Michael Rosing.

Uddrag fra Inatsisartutlov nr. 16 af 3. december 2012 om pædagogisk udviklende tilbud til børn i førskolealderen:

 

§ 11.  Daginstitutioner oprettes som vuggestuer for 0-2-årige, børnehaver for 3-6-årige eller aldersopdelte institutioner for 0-6-årige.
Stk. 2.  Daginstitutioner opdeles i børnegrupper, hvor der i hver børnehavegruppe maksimalt kan være 20 børn og 12 børn i hver vuggestuegruppe.

 

§ 20.  Hver børnegruppe, jf. § 11, stk. 2, skal have en personalenormering på minimum 1 pædagog, 1 pædagogisk uddannet og 1 medhjælper. Praktikanter og støttepersoner medregnes ikke i normeringen. 

LÆS OGSÅ Lønnen får skylden

Kommunen gør, hvad den kan med de redskaber, der er til rådighed, bedyrer han. Og han peger især på to ting, som han ser som de største problemer med at få pædagoger til børneinstitutionerne.

Lav løn og stor efterspørgsel

Det første er lønnen.

- Så vidt jeg ved, så er lønforskellen på en pædagogstilling i Grønland og en pædagogstilling i Danmark cirka 8.000 kroner. Samtidig med at tingene er dyrere heroppe. Så det er jo ikke nogen særlig godt incitament til hverken at uddanne sig som pædagog eller tage et arbejde som pædagog, siger Michael Rosing.

Det andet problem, han peger på, er mangel på ledige pædagoger. Det prøver kommunen at gøre noget ved, siger Michael Rosing, ved at sende uuddannede medarbejdere på en pædagoguddannelse.

LÆS OGSÅ Pædagoger stresses af manglende kolleger

- Desværre så sker der tit det, at når de så har fået deres uddannelse, så finder de et job, der er bedre betalt, siger han. 

Kan ikke forhøje lønnen

Han siger, at hvis kommunen nok ville give pædagogerne mere i løn, hvis de selv kunne bestemme.

- Jeg er sikker på, at vi kan finde luft i budgettet til at finde noget mere i løn til de her pædagoger, som vi mangler så desperat. Men så længe, vi ikke får lov til at give dem mere i løn, så står vi der, siger udvalgsformanden.

LÆS OGSÅ Pædagogmangel skyldes lønnen

Pædagogernes overenskomst forhandles mellem Selvstyret og pædagogernes fagforening.

Problemet har varet i flere år, og indtil rammerne ændres, vil det bare fortsætte, mener Michael Rosing.

- Jeg tror ikke på, at det bliver løst, før vilkårene ændrer sig, siger han.