Pædagogmangel skyldes lønnen

Børneinstitutionen Puiaqs facade er i dag prydet af et 20 meter langt banner, der i røde og blå farver tydeligt fortæller nysgerrigt forbipasserende ”Vi mangler pædagoger!”.
10. august 2007 16:15

Institutionen står som så mange andre grønlandske daginstitutioner uden tilstrækkeligt med fagligt uddannet personale.

Radioavisen spurgte i dag formanden for PIP (pædagogernes fagforbund) Kaaliina Skifte, hvor omfattende pædagogmanglen i Grønland er:

- Vi siger jo fra PIPs side, at der mangler cirka 300 pædagoger over hele landet. Det kan godt være at tallet reelt er større eller mindre, for der er ingen, der har lavet undersøgelser om, hvor stor manglen egentlig er, siger PIP-formanden.

Der er imidlertid ikke mangel på ansøgere til pædagoguddannelsen, hvor man modtog op mod 80 ansøgere til de blot 22 pladser, som pædagogseminariet årligt udbyder. SPS Social Pædagogisk Seminarium har for at imødekomme dette, oprettet to decentrale uddannelsesinstitutioner i henholdvis Nuuk og Sisimiut. Første hold var færdiguddannede i Nuuk i marts i år, hvor hele 18 ud af 20 elever bestod den afsluttende prøve. De mange færdiguddannede pædagoger vælger imidlertid ofte et andet beslægtet erhverv til fordel for en traditionel pædagogstilling. Kaaliina Skifte fra PIP mener, det er den lave løn, der er årsag.

- Hvis vi fik mere i løn end det vi gør i dag, så er det jo helt sikkert at de pædagoger, som har andet arbejde, ville komme tilbage til deres eget fag. Det er lønnen, der skal hæves.

Kaaliina undestreger at lønnen netop er et af de afgørende punkter der skal til debat i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2008. Hun mener, at Grønlands Hjemmestyre og kommunerne bør lave en extraordinær satsning, så lønnen i fremtiden kommer til at afspejle det arbejdsansvar og pres som pædagogernes job reelt indebærer. Kaaliina Skifte mener, at man bør udligne lønnen så den i højere grad afspejler det man ser hos beslægtede erhverv som pædagogerne traditionelt sammenligner sig med, f.eks. lærer- og sygeplejerske-erhvervet.

Grundlønnen for en pædagogansat i Grønland er i dag 15.659 kr. Hvis du har løsningsforslag eller ideér, der kan løsne op for den kritiske situation så klik ind på vores debatforum www.knr.gr/nyheder og giv din mening til kende.