EU's vaccinegranskere anbefaler Modernas vaccine

Modernas coronavaccine har fået grønt lys af EMA. Nu skal den formelt godkendes til brug i EU.
Moderna-vaccinen mangler fortsat en godkendelse af EU-Kommissionen. Arkivfoto. Foto © : NIH/Flickr Creative Commons
06. januar 2021 11:29

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) anbefaler godkendelse af Modernas coronavaccine.

Det oplyser EMA i en pressemeddelelse onsdag eftermiddag dansk tid.

Modernas vaccine er den anden coronavaccine, som EMA har blåstemplet. Den første var vaccinen fra Pfizer og BioNTech, der fik en anbefaling 22. december.

- Denne vaccine giver os endnu et værktøj til at overvinde den nuværende krise, siger Emer Cooke, der er direktør i EMA, i pressemeddelelsen.

- Det er et bevis på alle involveredes indsats og engagement, at vi nu har den anden anbefaling til en coronavaccine, kort før det er et år siden, at pandemien blev erklæret af WHO (Verdenssundhedsorganisationen, red.).

LÆS OGSÅ Sundhedspersonale i DIH fik corona-vaccine

Vaccinen mangler stadig endelig godkendelse fra EU-Kommissionen. Det er dog forventningen, at det kommer til at blive en ren formalitet. Det kan ske allerede senere onsdag.

Coronavaccinen fra Moderna er blevet testet i en række studier, hvoraf det afsluttende og klart største havde deltagelse af 30.000 personer. I det studie havde vaccinen en effekt på 94,1 procent.

LÆS OGSÅ Sofie Hegelund er den første corona-vaccinerede: Jeg var lidt bange

Til sammenligning har coronavaccinen fra Pfizer og BioNTech vist en effekt på 95 procent.

Efter at vaccinen fra Pfizer og BioNTech blev anbefalet af EMA 22. december, gik der blot få timer, før EU-Kommissionen godkendte den til brug i EU.

Siden er flere tusinde europæiske borgere blevet vaccineret med vaccinen fra Pfizer og BioNTech. Det gælder også i Danmark.

De første i Grønland blev vaccineret mandag. Når ugen er omme er det planen, at 1000 personer skal være vaccineret første gang. 

/ritzau/