- Jeg var meget spændt. Det gjorde lidt ondt, fordi jeg også spændte, da jeg blev stukket. Jeg håber, at det vil være godt for alle. Jeg har det meget godt nu, siger Sofie Hegelund.Foto: KNR / Malik Brøns

Sofie Hegelund er den første corona-vaccinerede: Jeg var lidt bange

Det første grønlandske vaccinationsstik skete klokken 9.20 i Ippiarsuk i Nuuk. Her var 79-årig Sofie Hegelund klar til at tage imod den første dosis.

Søndag nat havde Sofie Hegelund svært ved at sove.

For hun skulle nemlig stikkes i armen den næste dag.

Mandag først på formiddagen møder KNR hende lige før, hun skal stikkes.

- Jeg er lidt bange, selvom jeg ikke bør være det. Jeg har ikke sovet så meget i nat, fordi jeg var spændt, og fordi jeg var bange for, at det ville gøre ondt.

Det siger 79-årige Sofie Hegelund. Hun blev spurgt af personalet, om hun ville være den første til at modtage corona-vaccinen. Det sagde hun ja til, fordi hun mener, at det vil være godt for alle.

- Jeg håber, at vi alle kommer godt igennem det i dag, siger hun.

I løbet af dagen skal 30 beboere i plejecentret Ippiarsuk have coronavaccinen. Fire beboere har afslået at tage i mod.

Også plejepersonalet i Ippiarsuk, der består af 50 medarbejdere, skal have coronavaccinen.

Sofie Hegelund sidder i en rullestol og er spændt. Hun bliver kørt frem til sygeplejerskerne, som er klar til at modtage hende.

 

 

Vaccinen bliver håndteret af specialiseret personale. På plejecentret sidder de med en lille glas-beholder, der indeholder vaccinen, som medicinalvirksomhederne Pfizer og Biontech har udviklet.

Fra glas-beholderen bliver corona-vaccinen overført til en kanyle.

Rundt omkring i rummet står naalakkersuisoq for sundhed Anna Wangenheim (D), landslæge Henrik L. Hansen og læge Paneeraq Noahsen og følger med. Det samme gør personalet i Ippiarsuk og pressen.

 

 

En sygeplejerske modtager Sofie Hegelund og spørger hende ind til, om hun har allergier eller feber. Det har hun ikke.

Efterfølgende bliver Sofie Hegelunds ærme hevet op, og hendes arm bliver desinficeret. Også bliver hun stukket med kanylen med corona-vaccinen.

Hun lukker øjnene og begynder langsomt at spænde musklerne, fordi hun er så spændt. Hun begynder at sige, ”nanana” fordi det gør ondt, da hun bliver stukket.

 

 

Og så er det ovre.

- Jeg var meget spændt. Det gjorde lidt ondt, fordi jeg også spændte, da jeg blev stukket. Jeg håber, at det vil være godt for alle. Jeg har det meget godt nu, siger hun.

 

 

Hun fik efterfølgende et kærligt håndtryk af naalakkersuisoq for sundhed, Anna Wangenheim. 

I løbet af mandagen vil vacciner sendes med fly fra Nuuk til Ilulissat. Her skal vaccination af personale på alderdomshjem og i sundhedsvæsenet starte tirsdag. I de efterfølgende dage vil der ske vaccination af borgere. Vaccination af borgerne vil foregå i Kulturhuset. Borgerne indkaldes individuelt og vil få nærmere besked om tid og sted ved indkaldelsen.

Det meddeler coronasekretariatet.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl