EU-kommissær for maritime anliggender og fiskeri besøger Grønland

Grønland og EU har gensidige bekymringer, både af global karakter, såsom klimaændringer, stigende ældrebyrde og den finansielle krise, og specifikt relateret til Arktis og de muligheder og udfordringer, som regionen udgør. På denne baggrund vil EU-kommissær for maritime anliggender og fiskeri Maria Damanaki besøge Grønland mellem 7. og 9. juni.
Skrevet af Peter Troelsen
05. juni 2012 12:42

På torsdag vil kommissæren besøge Royal Grønlands forarbejdningsanlæg i Ilulissat, og hun vil opleve en sejltur med et inspektionsskib i Diskobugten, og se nærmere påIsfjorden, der er på ”UNESCO World Heritage” liste.

Dagen efter vil Maria Damanaki besøge Nuuk, hvor hun vil holde møde med Grønlands fiskerilicenskontrol. Kommissæren vil også have drøftelser med formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist og Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst Ane Hansen. Parterne drøfter samarbejdet mellem EU og Grønland. Herunder beskyttelsen af Grønlands miljø, så det går hånd i hånd med landets økonomiske udvikling. De to parters tætte samarbejde inden for fiskeri er for nylig blevet understreget ved de vellykkede forhandlinger om en ny fiskeriprotokol, der træder i kraft næste år.


Et stærkere samarbejde med Grønland vil også gøre det muligt for EU at uddybe partnerskabet om den arktiske region, til at støtte forskning, sætte skub i den økonomiske udvikling og bekæmpe den globale opvarmning på den mest effektive måde.

Maria Damanaki vil besøge Grønlands Naturinstitut, der laver biologisk rådgivning om fisk og havpattedyr, og hun vil have et møde med Inuit Circumpolar Conference om, hvordan klimaændringerne påvirker de udfordringer og muligheder, der er for inuitsamfundet i Arktis.