Ekspert om kongebesøg: Et signal om sammenhold

I dag lander kongen sammen med formanden for naalakkersuisut, Jens-Frederik Nielsen (D), efter planen i Nuuk.
Med besøget sender kongen ifølge Nauja Bianco, der er selvstændig konsulent med fokus på Grønland, Arktis og Nordatlanten, et stærkt signal om sammenhold i en situation, hvor USA’s præsident Donald Trump har sat fællesskabet under et kolossalt pres.
- Kongens valgsprog er ‘Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark’. Måske fordi jeg kommer fra Grønland, tolker jeg det som et signal til hele det danske kongerige om, at kongens største mål er at bevare rigsfællesskabet. Det synes jeg, han understreger med sit besøg, siger hun.
Besøget ligger i direkte forlængelse af, at formanden for naalakkersuisut har brugt to dage i Danmark, hvor han blandt mødtes med statsminister Mette Frederiksen og var til audiens hos Hans Majestæt Kongen.
Om Jens-Frederik Nielsens besøg i Danmark siger Mette Frederiksen i en pressemeddelelse:
- Vi lever i en tid, der kalder på sammenhold. Vi skal støtte hinanden i den svære udenrigspolitiske situation, Grønland og kongeriget er i lige nu. Og vi skal udvikle og styrke forholdet mellem Grønland og Danmark.
Kongeriget spiller sit stærkeste kort
Der har længe været spekuleret i, hvornår kongen vil blive bragt i spil i forhold til Trumps tilnærmelser.
Indtil nu har Kong Frederik nøjedes med at sige, at han holder meget af Grønland og det grønlandske folk.
Ifølge Thomas Larsen, der er kongehusekspert og forfatter til flere bøger om kongehuset, er det velovervejet, at naalakkersuisut og den danske regering nu vælger at bringe kongen i spil for at vise, at Danmark og Grønland står skulder ved skulder.
- Tiden er inde til, at man kan bringe Kong Frederik i spil og bruge ham i det opgør med amerikanerne, som reelt er i gang. Kong Frederik er et meget, meget stærkt kort i en situation, hvor amerikanerne tydeligt forsøger at spille på splittelsen mellem Grønland og Danmark, siger kongehuseksperten til DR.
Danmark forsvarer Grønland
Kongens besøg falder i to dele. Første del foregår i Nuuk-området, hvor han skal mødes med flere medlemmer af den nye naalakkersuisut. Anden del bliver af militær karakter, når han i Nordøstgrønland besøger Station Nord og Slædepatruljen Sirius.
Spørger man Nauja Bianco, er det ikke tilfældigt, at turen er planlagt på den måde.
- Med besøget i Nuuk viser kongen, at han står sammen med den grønlandske befolkning. Turen til Station Nord er et signal til resten af verden – særligt USA – om, at Danmark er til stede og forsvarer Grønland militært, lyder vurderingen.
Det er planen, at kongen rejser tilbage til Danmark, efter besøget hos Slædepatruljen Sirius.