Et mappedyrs erindringer

Forfatteren Claus Bornemann udgiver bogen ”Et mappedyrs erindringer. Grønland mellem kolonitid og selvstyre”. Det har Det Grønlandske Selskab tænkt sig at fejre ved en reception i selskabets lokaler på Christianshavn i København.
Skrevet af Peter Troelsen
03. december 2012 10:24

Claus Bornemann var i 28 år embedsmand i Grønland. I den periode Bornemann var i Grønland, skete der store forandringer med både landet og dets indbyggere. I bogen fortæller han om sit liv i Grønland i tiden fra 1951 til 1979.

Bogen, der er skrevet med en humoristisk pen og med stor viden om Grønland, omhandler mange af de skelsættende ting, der skete i de år Bronemann med familie var i Grønland. Atomulykken i Thule, Hans Hedtofts forlis og Hjemmestyrets indførelse er kun enkelte af de emner, der behandles i Bogen.

Receptionen foregår i Det Grønlandske Selskab Strandgade 102 2. sal, 1401 København K på onsdag d. 5. december mellem 14 og 16.

Læs et uddrag af bogen herunder.

 »Peter Freuchen boede dengang i USA, hvor han var blevet landskendt efter at have vundet 65.000 dollars i en fjernsynsquiz om de 7 verdenshave. Han var en hyppig gæst i FN-bygningen i New York, hvor han kendte mange le­dende politikere fra øst og vest. Vi kom vidt omkring den dag, hvad enten det drejede sig om ungdomsårene med Knud Rasmussen i Thule, om verdens­politikken eller om landadelens seksualliv på Lolland. På et vist tidspunkt blev han alvorlig. »Når jeg dør, skal min aske strøs ud over Thule, der hvor jeg havde mine lykkeligste år.« Som bekendt blev hans ønske opfyldt, da han døde i 1957. Senere, da min kone var kommet til Nuuk, fortalte jeg hende om mit møde med den store polarforsker, og jeg lagde ikke skjul på, at jeg fandt, det var en smuk tanke at lade sin aske spredes, hvor man havde haft sin gerning. »Det kan der måske være noget om«, sagde min kone, »du kan skylle mig ud gennem køkkenvasken!«

Læs mere om Det Grønlandske Selskab her: http://www.groenlandselskab.dk/index.php?page=kalender